Het wandelen en beklimmen van de Trolltunga stond hoog op mijn bucket lijst en na het zien van vele foto’s en video’s van poserende mensen op de iconische rotspunt was het tijd voor mijn eigen fotomoment! De Trolltunga ligt in de gemeente van Odda in de provincie van Hordaland. Trolltunga betekent letterlijk “de tong van de trol”. De rots steekt uit , op zo’n 700 meter hoogte, boven het prachtige Ringedalsvatnet meer.

Omdat de weervoorspellingen alleen goed waren voor dinsdag had ik direct diverse tour-bedrijven gebeld voor het regelen van een gids. De prijs was gemiddeld 1,300 NOK (€ 130 / $ 140) per persoon, maar niemand was in mei al open voor het seizoen! Dan beklim ik de Trolltunga zelf, aangezien ik niet deze kans liet lopen, dacht ik. Mijn blogpost gaat dan ook over mijn tips voor het beklimmen van de Trolltunga. In je uppie!

Mijn verblijf bij Trolltunga studios. Top hostel!
Hoe kom ik bij de Trolltunga?

Het begin van de klimroute start in het kleine dorpje Skjeggedal. Vanaf Odda is dit ongeveer 15 minuten rijden met de auto. Eenmaal aangekomen in Skjeggedal zie je direct een grote parkeerplaats. De parkeerkosten zijn 300 NOK (€ 30 / $ 33) voor 12 uur en 600 NOK (€ 60 / $ 66) voor 24 uur. Dit klinkt misschien wat een de hoge kant, maar het geld wordt gebruikt voor het onderhoud van de klimroute en voor natuurbehoud in de omgeving.

Er is een WC aanwezig op de parkeerplaats, maar deze is nou niet bepaald schoon te noemen. Mocht je naar de WC moeten, dan raad ik aan om nog een keer extra te gaan in het hotel/hostel of een mooie struik te zoeken. Gelukkig zijn die er genoeg! Ik begon met mijn klim om 5 uur in de ochtend, zodat ik voldoende tijd had voor de klim en om de mensenmassa voor te zijn bij Trolltunga zelf. Het kan namelijk in het hoogseizoen zo druk zijn dat je in een lange rij moet staan voor een foto.

guide to solo hiking the trolltunga
Onderweg naar de parkeerplaats. Opzoek naar trollen in de mist!
Voorbereiding voor Trolltunga

Ik had natuurlijk flink wat uurtjes onderzoek gedaan naar het solo beklimmen van de Trolltunga. Ik heb een materialen en voorzieningen lijst gemaakt om vervelende verassingen te voorkomen tijdens de klim.

Mijn lijst:

– 6 maaltijden + 6 bananen ( +- 4500 calorieën )
– 2 liter water. (Je kan overal op de route bijvullen met vers gletsjer water)
– Zakmes
– Kompas
– 4 paar droge sokken
– Extra droge broek
– 1 extra t-shirt
– 1 extra muts
– Thermo shirt en broek
– Fleece sweater
– EHBO kit + alarm licht
– Medicatie
– Opgeladen telefoon + power pack
– Opgeladen camera + gorilla pod
– Zaklamp
– Zonnebrand
– Receptie en familie vertellen over je trip, waar je verblijft en wanneer je terug bent. Ook contact gegevens uitwisselen


De route

Eenmaal aangekomen op de parkeerplaats is het duidelijk aangegeven waar de klimroute begint. De eerste 1.5 km is recht omhoog met het een soort van trap van los zittende stenen. Dit is gelijk een “wake-up” call voor de mensen welke denken dat je Trolltunga kan beklimmen op gympjes of slippers. Doe het alsjeblieft niet! Veel mensen geven al op binnen de eerste 2 km, omdat deze zo steil is. Neem rustig je tijd, zorg voor goede bergschoenen en pak je rust indien nodig. Na deze klim heb je een plateau en kan je ongeveer 500 meter comfortabel lopen tussen de riviertjes door. Het kan hier glad zijn, dus pas op! Je kan hier ook direct je waterbijvullen indien nodig en een huisje voor noodgevallen is aanwezig.

Gedurende de klim zal je diverse keren een huisje tegenkomen voor noodgevallen. Hier kan je schuilen voor het slechte weer en eten en dekens zijn aanwezig om te overleven. Gebruik deze huisjes niet om te relaxen of voor de lol, want de boete voor het onnodig gebruik maken van de huisjes is hoog.

Na 500 meter begint een nieuwe helling en zal je uiteindelijk het bordje van 3 km vinden en hier begint het zware werk..

Vanaf 3 km tot aan 11 km (de afstand is 22 km in totaal. Heen en terug) is alleen maar sneeuw. Van 0,6 tot 2 meter diep!

Daarom is het ook zo belangrijk om goede, waterdichte bergschoenen te gebruiken en extra sokken mee te nemen. Geloof mij… Je zult mij dankbaar zijn voor dit advies!

Een kleine pauze bij 3 km. Je kan zien dat ik ben aangekomen in het sneeuw gebied.
Weer voorspelling

Gedurende de klim hield ik het weer nauwlettend in de gaten. Met de YR weer applicatie was dit erg makkelijk. Ik gebruikte voorheen Google Weather als applicatie en ik had bijna mijn Trolltunga trip geannuleerd toen mijn Noorse buurman mij vertelde over de YR app. Thanks, Magnar! Een ander pluspuntje voor jullie social media freaks, je hebt hier overal 4g+ internet! Dus je kan zelfs je vrienden en familie bellen als je boven op de Trolltunga staat via Skype, Wassap of Facebook. Hoe cool is dat?

Oppassen geblazen!

Wanneer je aankomt bij het 8 km. bord zal je door nog dieper sneeuw moeten langs een diepe rand. Ik heb diverse mensen zien wegzakken door de sneeuw, omdat deze het pad niet volgde. Het is dus zeer belangrijk om op het wandelpad te blijven welke is gemaakt door de andere klimmers. De gehele route zie je ook in rood de letter T op diverse rotsen en bomen staan. Deze moet je volgen om de route optimaal te lopen.

Uitzicht over het Ringedalsvatnet meer
Eindelijk! Aangekomen bij Trolltunga!

Ik ben aangekomen bij Trolltunga om 11.45 in de ochtend. Ik heb er in totaal 6 uur en 45 minuten over gedaan inclusief mijn pauzes. Houd in gedachten dat het bordje voor 9 km niet bestaat dus als de laatste 2 km’s extra lang duren dat klopt, want het zijn er namelijk 3! Geen zorgen, door blijven gaan. Je bent er bijna!

guide to solo hiking the trolltunga
Yes, I did it! Wow, wat een uitzicht!

Eenmaal aangekomen bij Trolltunga waren er ongeveer 7 mensen aanwezig. De meeste klimmers hadden overnacht bij de rots en konden prachtige foto’s kunnen maken van de zonsopgang en zonsondergang. Ik werd direct opgenomen in de groep en ik ontmoete 5 Amerikaanse jongens welke ik de rest van mijn tijd mee heb doorgebracht. Er zijn twee posities waar je de beste foto’s kan maken en beide zijn aan de zijkant van Trolltunga. Je zult snel genoeg zien waar dit is, maar wees voorzichtig met de rand aangezien er al wat camping materiaal onder aan de rots ligt van mensen welke niet zo voorzichtig waren! Mocht je een kleine drone hebben dan raad ik het zeker aan om deze mee te nemen. Je kan ontzettend mooie shots maken, maar controleer wel eerst of de wind niet te sterk is.

guide to solo hiking the trolltunga
Ik leef nog! haha

Ik ben voor 3,5 uur gebleven op Trolltunga en heb lunch gehad met mijn nieuwe Amerikaanse vrienden. Het was fanatisch om hun motivatie, reisverhalen en andere grappige avonturen te horen en hoe klein onze wereld soms kan zijn. Na het opruimen van onze troep (altijd doen!) was het tijd voor de reis terug naar beneden. Gelukkig verliep de terugreis een stuk makkelijker dan de heen reis en met mijn 4 nieuwe vrienden erbij vloog de tijd voorbij. Forrest bleef nog wat langer boven.

Stapje voor stapje terug naar beneden

Omdat we nu in een groep van 4 aan de afdaling waren begonnen lag het looptempo wat hoger. Binnen 2 uur waren wij al op de helft en de sneeuw was langzaam aan het verdwijnen en kwamen wij terug op het vlakke plattau na 8 km. De afdaling op dit plattau bestond uit zeer veel losse stenen en diepe kuilen welke ik op de heen reis nog niet was tegen gekomen. Oppassen hier, want een verstuikte enkel is zo gebeurd en ik heb diverse andere klimmers  een paar keer hard onderuit zien gaan. Stapje voor stapje, steen voor steen. Je hebt geen haast en het is belangrijker om heelhuids thuis te komen. Wees dus voorzichtig deze laatste 3 kilometer, want je lichaam is al vermoeid, benen zijn kapot en je concentratie is niet heel sterk.

Was het de moeite waard?

Jazeker! Dubbel en dwars! Het beklimmen van de Trolltunga is inderdaad vermoeiend, zwaar en vooral lang, maar wat een geweldig avontuur was dit! Ik ben zo ontzettend blij dat ik toch heb doorgezet en de klim heb mogen doen. Ik had een prachtige dag met geweldige uitzichten over de Noorse landschappen. Als ik dan toch wat feedback mag geven, dan is het als volgt;

  1. Schoenen, schoenen en nog eens schoenen! Zorg ervoor dat je goede bergschoenen hebt. Geen Nike Air Max of slippers en breng veel extra droge sokken mee! Plastic zakken om de voeten helpt ook.
  2. Doe deze tocht niet als en stelletje, tenzij jullie relatie super sterk is of behoeften hebben aan een relatietest, haha! Ik heb tijdens mijn klim minimaal 3 break-ups gezien en 2 echtscheidingen! True Story!
  3. Wees niet verlegen en praat met je mede-klimmers tijdens je tocht naar Trolltunga. Je bent tenslotte daar met een gezamenlijk doel en wie weet leer je nog leuke nieuwe mensen kennen.

Ik wou graag Forrest, John, Jake en Austin hartelijk bedanken voor het delen van hun avontuur met mij. Het was een fantastische dag en het was een eer om jullie te mogen ontmoeten boven op de Trolltunga en voor de reis terug naar beneden.

John, Jake, Austin, Ik & Forrest

 

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here