Mijn tijd op de Lofoten eilanden was helaas ten einde gekomen en de volgende stop zou het noordelijkste puntje van Europe zijn, namelijk de Noordkaap! De bekende rots staat al jaren op mijn bucketlist en nu had ik eindelijk de kans om deze plek te bezoeken. Het prachtige uitzicht laat een fusie zien tussen de zee van Noorwegen en de Barents zee. Sinds 1988 is er ook bezoekerscentrum met een café, restaurant, postkantoor (gebruiken mensen dit nog?) , souvenir winkel en een educatieve cinema. In deze blogpost vertel ik mijn ervaring met he bezoeken van de Noordkaap. Let’s go!

How to visit the North Cape in Norway
Eenmaal aangekomen op de Noordkaap was het licht voor fotografie perfect! Ik bezocht de plek rondom de langste dag van het jaar. Deze foto heb ik genomen om 11 uur s’avonds tijdens de middernachtzon.
Hoe kom ik op de Noordkaap?

Hoe bezoek je precies de Noordkaap? Is er goede verbinding of is het allemaal off-road? Na bijna 10 uur rijden (560 km) vanaf Tromsø (inclusief 2 veerboten) was ik eindelijk aangekomen in  Honningsvåg. Vanaf de Lofoten Eilanden duurde het in totaal 3 dagen. Mocht je verder niet op een road trip zijn, dan kan je altijd een vlucht nemen vanaf Oslo, Stavanger of Trondheim richting de vliegvelden van Tromsø, Alta en Hammerfest. Vanaf daar kan je makkelijk een auto huren en is de Noordkaap slechts op een kleine dag rijden. Elk vliegveld heeft de grote autoverhuurbedrijven zoals EuropeCar en Hertz.


Waar verblijf ik?

Tijdens mijn bezoek aan de Noordkaap verbleef ik in het Nordkapp Vandrerhjem Hostel in Honningsvåg. Het Hostel heeft de beste prijs/kwaliteit verhouding in het gebied en ligt op slechts 25 minuten rijden naar de Noordkaap. Er zijn ook enkele bungalows te huur op ongeveer 15 minuten rijden, maar deze kosten bijna vier keer zoveel als het hostel. In het dorp zijn verder ook supermarkten, tank stations, bars en cafe’s en zelfs een echte Ice-Bar. Er gaan dagelijks bussen van Honningsvåg naar de Noordkaap, dus voor die extra 10 minuten zou ik zeker een verblijf in Honningsvåg aanraden en niet in de bungalows.

Schema: Bustijden tussen Honningsvåg en de Noordkaap

Departure Honningsvåg Daily**    Daily* Daily** Daily** Daily**
Tourist information 09:00 11:45  15:50 18:40 21:30
 Arrival Nordkapp 10:05 12:30  16:55 19:45 22:35

 

Departure Nordkapp Daily** Daily* Daily** Daily** Daily**
Nordkapp 10:15  13:45  17:10 20:00 00:15
 Arrival Honningsvåg 11:20 14:30  18:15 21:05 01:20
Wat kost het?

Er zijn twee verschillende kaartjes beschikbaar. Het basiskaartje kost 180 NOK (€ 18,- / $ 20 ). Dit kaartje geeft toegang tot het uitzichtpunt, restaurant en souvenir winkel. Het tweede kaartje is al het bovenstaande + de educatieve cinema en kost 280 NOK (€ 28,- / $ 31 ). Beide kaartjes zijn inclusief parkeren.

Was het de moeite waard?

Jazeker!! Het uitzicht vanaf de rotspunt is geweldig, de middernacht zon adembenemend en het was de beste laatste dag in Noorwegen welke ik mij kon wensen. Natuurlijk wil je de echte toerist uithangen en op de foto gaan met de “Globe Statue”, maar wat maakt dat uit? Daarvoor ben je tenslotte een road tripper! Om dit soort prachtige plekken te bezoeken en de wonderen van de natuur , zoals de middernacht zon, te ervaren. Nog een laatste kleine tip; Neem je eigen eten mee, want in het café is € 9,- voor een stukje taart een normale prijs. 😉 ..

How to visit the North Cape in Norway
Daar is hij dan! De “kijk mij poseren met de The Globe op de Noordkaap” foto! 🙂

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here