Het liften in andermans auto is misschien niet heel populair, maar voldoende low-budget road trippers maken nog gebruik van deze goedkope manier van reizen. Het is echter wel zéér belangrijk om jezelf goed voor te bereiden en te weten welke belangrijke stappen je moet nemen om het liften met de auto zo plezierig en veilig mogelijk te maken.

Voor de fanatieke en beginnende lifters heb ik de vijf belangrijkste tips op een rijtje gezet waar je op moet letten tijdens het liften met de auto. Succes!

Liften kan alleen, maar ook samen.

Uiteindelijk probeer je allemaal met een low-budget je eindbestemming te bereiken en samen kom je een stuk verder vooruit dan alleen. Zie je andere lifters staan? Introduceer jezelf en vraag aan de andere lifters of zij misschien interesse hebben om samen een poging willen wagen voor het aan de kant te krijgen van een auto. Het is tenslotte mogelijk dat een gestopte auto extra ruimte overheeft en hoe meer helpende handen, hoe meer kans op succes! Ontspan, geniet en weet dat jullie allemaal in het zelfde schuitje zitten. Een héél gezellig en avontuurlijk schuitje, dat dan weer wel!

Maak een gezellig praatje met de bestuurder 

Je hebt eindelijk een auto zover gekregen om je mee te nemen naar de volgende bestemming. Nu kan je lekker ontspannen, niet waar? Niet helemaal.. Wanneer een bestuurder en zijn auto zo aardig zijn om jou een rit te geven is het belangrijk dat ook je belangstelling toont. Maak een klein praatje met de bestuurder en zie waar het gesprek naar toe gaat. Soms bouw je uitstekende relaties op door andere personen beter te leren kennen. Het is vooral belangrijk om te kijken hoe de persoon reageert, want sociaal zijn is belangrijk maar het kan natuurlijk een beetje “creepy” overkomen als je 100 vragen stelt in één minuut. Go with the flow!

Mijn TIP : DE BESTUURDER KAN JE MISSCHIEN NIET HELEMAAL NAAR JE EIND BESTEMMING KRIJGEN, MAAR NA EEN GOED GESPREK KAN HIJ Je MOGELIJK WEL VERDER HELPEN MET O.A. EEN SLAAPPLAATS, EEN GRATIS LUNCH OF IETS ANDERS. WE ZIJN TENSLOTTE ALLEMAAL eens JONG EEN AVONTUURLIJK GEWEEST!

Liften op de feestdagen kan zorgen voor extra succes

Tijdens de feestdagen rijden er veel meer mensen dan normaal op op de weg. Ze zijn allemaal in de feeststemming dus met een grote glimlach, je duim uitgestoken en een mooi bord met je eindbestemming kan je een heel eind komen. Zorg voor wat uiterlijke verzorging, want niemand wil een vies persoon in zijn auto. Wie weet word je nog uitgenodigd voor een feestdiner na de rit!

Liften met de auto
Met een glimlach heb je veel meer succes!
Zorg ervoor dat je altijd een kaart hebt. Altijd!

Het zal je verbazen hoe moeilijk het is om als buitenlander een plaatsnaam te begrijpen, wanneer je deze uitspreekt met een zwaar Nederlands accent. Combineer dat met een land waar men geen Engels spreekt, een ander alphabet hanteert en het kan wel eens een lange dag worden. Een kaart spreekt een universele taal en de kans is groot dat de bestuurder die jou een lift wilt geven wel begrijpt waar jij naar toe wilt. Verder is communiceren met een beetje handen en voetenwerk altijd een uitdaging!

Mijn TIP: HET IS ALTIJD MOGELIJK DAT DE BATTERIJ VAN EEN GPS, MOBIEL OF TABLET OP IS, ER EEN DIEFSTAL HEEFT PLAATSGEVONDEN OF DAT ER GEEN VERBINDING IS. JE ZAL DANKBAAR ZIJN DAT JE EEN PAAR EURO HEBT UITGEGEVEN AAN EEN PAPIEREN KAART. IK ZEG, DOEN!

Vertrouw op je instincten 

Het is een onderdeel van het liften met de auto dat je in een paar seconden een oordeel moet maken over de bestuurder. Krijg je geen goed gevoel bij de persoon welke zojuist is gestopt om jou een lift te geven?  Stap dan niet in! Er komen altijd nieuwe auto’s voorbij en veiligheid staat voorop. Bedank de persoon voor de moeite en ga verder met liften. De eind bestemming is er ook nog wel een dag later.

Mijn TIP : STUUR ALTIJD EEN SMS OF E-MAIL MET DE NUMMERPLAAT, TYPE AUTO EN KLEUR NAAR EEN FAMILIELID OF KENNIS. ZO WETEN Zij ALTIJD BIJ WIE JE BENT EN WAAR.

Liften met de auto kan ontzettend spannend zijn dus wij wensen jou veel succes met je volgende reis. Wil je meer informatie kijk dan ook de HitchWiki pagina. Deze staan vol tips over het liften.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here