De tentamens, werkstukken en afstudeeronderzoeken zijn eindelijk klaar en het is tijd om je vakantie te plannen. Lekker even een vrijdagmiddag met vrienden zitten brainstormen over welke landen jullie deze zomer gaan bezoeken tijdens de road trip. Nog snel even wat drinken en eten halen bij de supermarkt, zodat niets jullie zal storen tijdens de masterplanning. Chips, drank, taart.. roze koeken? Gooi het er maar in, want die zomerbody en “killer” abs komen later wel. Snel afrekenen en wegwezen..

Maar dan is het ineens raak! Je hoort dat piepje bij het pinnen zodra jij op “Ja” hebt gedrukt. Ik durf te wedden dat elke lezer onmiddellijk een Déjà vu krijgt, niet waar? En dan verschijnt op het schermpje de twee ergste woorden die je kan lezen in een drukke rij bij een pin-only kassa..

Geen saldo!

Zo stond ik zelf een keer bij de Aldi in Leeuwarden met 3 volle boodschappentassen, een rekening van € 120 en een saldo van niks, noppes nada!

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel Kapitein. Platzak!  Dacht ik bij mijzelf.

Gelukkig hoeft dit niet het geval te zijn bij je vakantie. Vakanties zijn inderdaad duur en we praten al snel over een honderden Euro’s. Maar jij hebt er natuurlijk geen moment over nagedacht om afgelopen september al te gaan sparen voor de vakantie van dit jaar.. Oops!

Geen zorgen! Misschien wordt deze zomer nog een beetje krap, maar met deze simpele spaarmethode kan jij onbewust en met héél weinig moeite een gratis vakantie sparen. En dan noem ik het gratis, omdat anders al dit kleingeld toch in de snoepautomaat, achter de bank of op een andere duistere plek zal verdwijnen. Ik heb het namelijk over een ouderwetse spaarpot!

gratis vakantie met het gebruik van een spaarpot

Spaarpot & een gratis vakantie? 

Voordat je denkt dat ik gek ben geworden, lees even mee waarom ik fan ben van een ouderwetse spaarpot. In mijn studententijd was kleingeld altijd overal te bekennen. Het zat in elke zak en het kwam overal en nergens vandaan. Mensen letten totaal niet op losse munten en vaak is zo berg kleingeld vervelend en zwaar in de portemonnee. In een vakantiepot stop je niks anders dan al dat “overige” kleingeld.

Zo hebben ik en mijn huisgenoot elk jaar het voor elkaar gekregen om rond de € 1.100,- (Ongeveer € 5,- euro per week/persoon) te sparen zonder enige moeite! Wel 80% aan 10, 20 en 50 euro cent munten, maar de vakantie was er! Nu zal je misschien denken, waarom niet gewoon geld opzij zetten aan het eind van de maand? Is het je ooit wel eens opgevallen waarom dit altijd zo moeizaam gaat? Omdat je in gedachten al teveel vaste lasten moet betalen en dat je het overige geld liever in het heden uitgeeft dan spaart voor een vakantie 9 maanden later. Het is het verschil tussen bewust en onbewust sparen. Het moet een gewoonte worden.

Doordat de losse munten weinig waarde hebben en het sparen ervan makkelijk en onbewust gebeurt, heeft het een veel grotere slagingspercentage dan bijvoorbeeld elke maand € 100 te storten op een aparte rekening. Zet hem bij de voordeur of in de keuken en binnen no-time heb jij een gratis vakantie.

En begin alsjeblieft niet over discipline en sparen, ja? We zijn studenten.. dat soort moeilijke dingen komen later wel als we groot zijn!

En dan kan ook jij 10 jaar later er een leerzame blogpost overschrijven.. Net zoals ik! 😉

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here