Gedurende mijn Europese road trip (Zie : De Trip 2017) kreeg ik de volgende vraag; “Niels! Vertel eens, hoe plan jij jouw road trip routes en welke applicatie gebruik jij hiervoor?”. Omdat ik deze vraag meerdere keren per dag voorbij zag komen op social media, was het tijd om een instructie blogpost te schrijven over hoe jij Google My Maps (niet Google Maps) voor jouw volgende road trip project kunt gebruiken.

In deze tutorial zal ik beschrijven hoe ook jij stap voor stap een interactieve route kunt opstellen in Google My Maps. Ik zal de interactieve opties van de app bespreken, waaronder het toevoegen van een fotogalerij, beschrijving, GPS coördinaten en verschillende markers. Ook zal ik vertellen hoe je uiteindelijk jouw route kan delen op de website en social media.

Hoe begin ik met Google My Maps?

Stap 1 : Mocht je nog geen account hebben bij Google, dan is dit jouw eerste stap. Ga naar de volgende website: Google Account aanmaken

Stap 2 : Na het opzetten van jouw Google Account kan je beginnen met het maken van een road trip route met Google My Maps. Ga naar de website: Google My Maps

Stap 3 : Op de startpagina, klik op “Create a new map” in de rode knop. Ik heb tot nu toe nog geen Nederlandse versie gevonden van Google My Maps, vandaar dat ik deze tutorial vanuit de Engelstalige Google My Maps demonstreer.

Het ontwikkelen van een kaart

Stap 4 : Nadat je hebt geklikt op “Create A New Map” kan je beginnen met het maken van jouw route. Klik op “Untitled Map” en geef jouw kaart een titel en beschrijving. Ik heb een voorbeeldnaam en beschrijving gebruikt voor deze demo. Vervolgens klik je op “Save”

Stap 5 : In de werkbalk vind je de optie : Routebeschrijving. Klik op “Add directions” om jouw eerste route toe te voegen aan de kaart.

Stap 6 : Als voorbeeld heb ik mijn eerste route tussen Amsterdam en Berlijn gebruikt. Dit was onderdeel van mijn Europese road trip. Voeg beide steden toe in de velden in het linkermenu.

Klik voor een grotere versie.

Stap 7 : Mocht je een extra bestemming willen toevoegen, klik dan op “Add destination” in het linkermenu. Een punt “C” wordt geïntroduceerd aan jouw kaart, waarbij je een nieuwe bestemming kunt aangeven. In mijn voorbeeld gebruik ik Hamburg als de nieuwe locatie.

Klik voor een grotere versie.
Het toevoegen van extra informatie.

Stap 8 : In de werkbalk vind je de optie om een markeerpunt toe te voegen aan de kaart. De marker geeft jouw de optie om extra informatie aan jouw bestemming toe te voegen zoals een fotogalerij, text, veschillende iconen en GPS coördinaten. Klik op “Add new layer” voor het toevoegen van een nieuwe laag aan jouw kaart. Vervolgens schuif je de marker naar het vertrekpunt. In mijn voorbeeld heb ik mijn marker gezet op Bremen (Duitsland) met eindbestemming Leipzig (Duitsland).

Google My Maps
Klik voor een grotere versie.

Stap 9 : Je kunt nu extra informatie toevoegen zoals foto’s, text, kleuren en verschillende iconen.

Google My Maps
Klik voor een grotere versie.

Stap 10 : Je kan nu door middel van “Add direction” een tweede marker toevoegen en route creëren tussen beide bestemmingen. Dit geeft jou de mogelijkheid om op elke bestemming extra informatie te delen met jouw volgers.

Google My Maps
Klik voor een grotere versie.
Hoe deel ik mijn nieuwe route met mijn volgers?

De kaart is klaar en nu wil jij deze graag delen met jouw volgers. Maar hoe doe jij dit precies? Om de kaart te kunnen delen, moet je eerst ervoor zorgen dat je de kaart van privé naar openbaar zet. Klik op de knop: + Share, in het linkermenu. Vervolgens zie je de optie “Privé” naar “Public on the web” staan. Schakel je map om naar “Public on the web” en je kunt jouw kaart delen via social media met de link. Klik hiervoor “Link to share”

Google My Maps
Klik voor een grotere versie.
Hoe deel ik Google My Maps op mijn blog/website?

Voor het delen van Google My Maps op out website moet je de kaart insluiten. Dit wordt ook wel “Embedded” genoemd. Klik op de de 3 horizontale punten in de linkerbalk. Een menu verschijnt welke de optie weergeeft “Embed on my site”

Google My Maps
Klik voor een grotere versie.

Kopieer de HTML code in jouw blogpost en viola! Jij bent klaar! Een gave interactieve map met jouw road trip route zal verschijnen in jouw blogpost. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag. Vind je dit artikel leuk, laat dan een comment achter en deel deze op social media. Veel plezier, road trippers!

DELEN
Vorig artikelSnel, zuinig en retro? Dit is de elektrische Volkswagen Bus!
Volgend artikelVlog Deel 5: Vrienden maken in Noorwegen!
Niels is de oprichter van The Road Trip Guy en is met Lazy Louie deze zomer door heel Europa te vinden. Volg hem op zijn avontuur door Europa waarbij hij 25.000 km. aflegt, 41 landen doorkruist in 3 maanden tijd èn daarbij 12 goede doelen bezoekt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here