Het waren twee geweldige weken in Lviv, Vinnytsia, Odessa en Kiev (blog post: 25.000 Km. Europa Road Trip Deel 10: Reizen in Oekraïne), maar nu was het tijd voor een bezoek aan het prachtige Roemenië. Gedurende mijn voorbereiding voor De Trip 2017, viel mij op dat Roemenië wel twee hele bijzondere locaties heeft.

Mijn eerste stop zou mij brengen in het de spookachtige provincie van Transylvania. Hier had ik de mogelijkheid voor een bezoek aan Bran Castle (Het kasteel van Dracula). Mijn tweede avontuur zou mij over de beroemde Transfagarasan snelweg nemen. Deze snelweg staat bekend om zijn haarspeldbochten en een prachtig uitzicht over de Karpaten. Deze weg is zo uniek, dat zelfs de Britse tv-show Top Gear hier opnames heeft gemaakt.

Ik had er zin in, want ik wist dat Roemenië een geweldig avontuur zou worden. “Heb ik mijn zakje knoflook klaar?” Check! “Houten kruis voor het geval dat ik Dracula ontmoet?” Check! “Controleren of ik nog genoeg remvloeistof heb?” Dubbel check!

 

De grensovergang tussen Oekraïne en Roemenië

Vanuit Vinnitsa reed ik richting Chernivsti om vervolgens in Porubnoye de grens over te gaan. Na mijn 7-uur durende avontuur bij de grens tussen Polen en de Oekraïne, was ik verbaasd over de tijdsduur van deze oversteek. Na een kleine twee uur was alles geregeld en reed ik over de strakke, vlakke autowegen door het Roemeense landschap.

“Wat een verademing na de kraterwegen van de Oekraïne!” dacht ik.

Met een golden oldies radio zender, het zonnetje en een rechte weg, was het tijd voor mijn avontuur in Roemenië. Na een korte overnachting in het Continental Hotel in Suceava, reed ik naar de thuishaven van Graaf Vlad Dracula: Brasov

Aangekomen in Brasov, Transylvania.

De rit tussen Suceava en Brasov duurt ongeveer 6 uur. De route neemt je terug in de tijd en passeert vele kleine traditionele dorpen. Gedurende lunchtijd, kocht ik mijn eten bij een klein bakkertje en had ik besloten om ergens bij de maisvelden te lunchen. “Deze road trip is epic, Lazy Louie!” Zei ik tegen mijn auto. Natuurlijk zei Louie niks terug, maar het feit dat hij na 12.000 Km. nog steeds , zonder grote problemen, rijdt was een teken dat wij elkaar begrepen.

Bij aankomst stond er een groot bord: “Welcome to Brasov County” . Het was een ontzettend lange dag en ik voelde dat mijn energietank op nul stond. Nog een kleine 10 minuten rijden en dan zou ik aankomen bij mijn accommodatie voor de nacht: Pension Old City.

En daar was het centrum van Brasov. Liefde op het eerste gezicht! De stad heeft een unieke mix tussen traditionele en moderne bars en restaurants, oude architectuur en prachtige natuur. De Karpaten omringen de stad als een warme deken en hebben zelfs hun eigen versie van de Hollywood letters, maar dan de Brasov editie!

Brasov - Roemenië
Brasov – Roemenië (bron: bestofromania.eu)
Een bezoek aan Bran Castle in Roemenië – Het kasteel van Graaf Dracula

Het dorp van Bran ligt op ongeveer 30 Km. afstand van Brasov. De rit is 45 minuten met de  auto en neem je door de platteland van de Brasov provincie. Een mooie route, want met de Karpaten op de achtergrond zie je in de verte langzaam maar zeker het kasteel verschijnen.

Ik dacht: “Het is hier wel erg rustig. Waar zijn de toeristen?” 

En zoals altijd, worden bepaalde gedachten direct realiteit, want zodra ik Bran binnen reed..

“Dracula maskers! Koop hier je Dracula maskers!” of “Bezoek nu het spookhuis van Transylvania, slechts 40 Lei per persoon! Kom dat zien!”

Romania
Bran Kasteel zoals in de brochures. Het kasteel van Graaf Dracula..

Het was alsof je op een verkoopmarkt terecht was gekomen. Overal stonden kraampjes met prut en prul en ik moest mij stiekem inhouden om niet een Dracula masker te kopen. De rij naar het kasteel was meer dan 100 meter lang, maar gelukkig waren er diverse kassa’s open en na een kleine 20 minuten stond ik voor 35 Lei (€ 7,80- ) in de achtertuin van Graaf Dracula! Het begon nu toch echt wel te kriebelen.. Spannend!

“Waar zal de tour eerst beginnen?” Misschien de kerker of de martelkamer?” “Of dan toch zijn geheime ingang achter de kast? ”Ik kan niet wachten!”

De rij naar de ingang van het kasteel werd kleiner en kleiner en naarmate ik dichterbij de ingang kwam hoe meer enthousiast ik mij begon te voelen.

Roemenië dracula
Het was nou niet bepaald een lieverdje.. Oom Dracula. (bron: Historicmysteries.com)
What the (..) is dit nou weer?

Witte strakke muren, een zacht briesje en glanzende gordijnen en dekens bij binnenkomst in de eerste kamer.

“What the (..) is this?” Mompelde ik in het Engels tegen mij zelf. “I know, right?” Zei een dame naast mij.

https://www.instagram.com/p/BXW3Uh-AneQ/?taken-by=theroadtripguy

Mijn teleurstelling was groot toen bleek dat Bran Kasteel meer weg had van de filmset van “Mama Mia” dan op het duistere kasteel van de krijgsheer Dracula. Naarmate de tour vorderde, ergerde ik mij steeds meer aan het kasteel welke alleen maar overbodige informatie bood over andere gebeurtenissen in andere tijden. Blijkbaar heeft Oom Dracula hier sléchts een weekje in de kelder gezeten en was daarna vrijgelaten. Maar dat zeggen ze natuurlijk niet in de brochure. Een echte trekpleitster voor toeristen!

Begrijp mij niet verkeerd. Het kasteel is ontzettend mooi en mocht je interesse hebben in oude Roemeense architectuur dan is het zeker een aanrader. Het had echter helemaal niks te maken met Graaf Dracula. Tenzij Graaf Dracula onderdeel was van het Eigen Huis en Tuin Team en stiekem een passie had voor interieur ontwerp!

Een droom wordt werkelijkheid! – Racen op de Transfagarasan snelweg in Roemenië.

Na mijn enigszins teleurstellende introductie aan de legende van Graaf Dracula, was het tijd voor mijn tweede doel: Het racen van de Transfagarasan snelweg! Deze snelweg vol haarspeldbochten was gebouwd in 1974 en start in het plaatsje Piteçti. Het volgt de rivier Argea naar het hoogste punt van de Karpaten gebergte. Daarna ga je door een tunnel naar Cartisoara, richting de Olt Vallei, waar de snelweg tot een einde komt. Mocht je een kleine voorstelling willen, dan hebben de mannen van Top Gear de perfect aflevering voor jou!

De route

De Transfagarasan route kan je op twee manieren rijen. Van noord naar zuid of van zuid naar noord. Wanneer je kiest voor de noord/zuid route dan zal je Transfagarasan van beneden naar boven rijden. Kom je vanaf de zuidkant dan start je bovenaan en rijd je naar beneden.

Ik nam de E68, vanaf de noordkant, waarbij je eerst door een prachtige vallei rijdt vol met bomen, watervallen en rivieren. Met als afsluiter het begin van de Transfagarasan snelweg. Ik zelf geef de voorkeur aan deze route, omdat ik met dit soort wegen zo weinig mogelijk op de rem wil trappen. Met de route omhoog kan je lekker de bochten pakken, gas geven en echt genieten van de unieke vormen van de weg.

Verder heb je eigenlijk niet meer nodig dan 3 versnellingen (tenzij je in een sportauto rijdt) en kan je eigenlijk niet harder dan 50 Km. per uur. Maar harder hoeft ook niet op zo’n geweldige weg!

Héérlijk, ACDC knalt uit de speakers, verstand op nul en gaan met die banaan!

Yes Sir, it does not get any better than this!

Het duurt ongeveer 15 minuten voordat je de top van de Transfagarasan hebt bereikt. Houd wel rekening met de andere weggebruikers, maar vroeg in de ochtend zal dit minimaal zijn. En zoals altijd: Rij voorzichtig!

Het Bâlea meer

Aan de top van de Transfagarasan snelweg vind je het mooiste bergmeer van Roemenië. Het Bâlea meer biedt diverse activiteiten voor de toeristen waaronder een camping en hotel, excursies voor het bergbeklimmen, bezoek aan een weerstation en je kan er gratis overnachten en parkeren voor slechts een euro per uur. In de winter is er ook een echt ijs hotel. Hoe cool is dat?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here