Na een geweldige tijd in Berlijn waarin ik de stad ontdekte op een budget en de straten onveilig maakte in een echte Trabi, was het tijd voor mijn volgende bestemming. Mijn volgende stop zou oorspronkelijk de overgang van Rostock (Duitsland) naar Gedser (Denemarken) zijn, maar na veel feedback en suggesties van andere road trippers had ik besloten om Denemarken toch meer aandacht te geven. Zo gezegd, zo gedaan! Dat is tenslotte het idee achter The Road Trip Guy. Wat extra kilometers rijden voor een nieuw avontuur? Ik start de auto alvast! Van het eten van lekkere hamburgers in Hamburg, tot het ontmoeten van mijn eerste road trip maatje, tot een onverwachte tour door Odense en een bezoek aan een echte “Icebar” in Kopenhagen! Het gebeurde allemaal in:
25.000 Km Europa Road Trip deel 2: Berlijn, Hamburg, Odense en Kopenhagen

Vorige edities: Deel 1 – Berlijn naar Amsterdam

Tot ziens, Berlijn!

Direct na mijn avontuur bij Trabi Safari World (17 mei) vertrok ik uit Berlijn richting Hamburg. Verschillende personen vertelde mij dat ik Hamburg zeker niet mocht missen en met wat kleine aanpassingen in de planning had ik besloten om 2 dagen door te brengen in de stad. De afstand tussen beide steden was ongeveer 300 km met een reistijd van 3 uur (inclusief een korte pauze). Toen ik aankwam in Hamburg verbleef ik bij de Instant Sleeper Backpackers Hostel. Dit hostel ligt net buiten het centrum en met 25-minuten lopen ben je midden in de stad. Gelukkig was er ook een semi-bewaakte parkeerplaats recht voor het hostel. De kosten? Slechts € 7,- per dag! Kijk, daar word ik nu vrolijk van!

Tijd om Hamburg onveilig te maken!

Het personeel van het hostel was zeer vriendelijk en de faciliteiten waren schoon en netjes! Schuin tegenover het hostel is een Lidle supermarkt en rondom zijn allemaal trendy restaurants en bistro’s welke voornamelijk de focus leggen op hamburgers.

Mijn ervaring met Instant Sleeper Backpackers Hostel:

Locatie                       : ***
Bed                           : ****
Faciliteiten                 : ****
Personeel                   : ****
Prijs                           : ***

Prijs    : € 20,-

Op bezoek in Hamburg 

Het was tijd om Hamburg te verkennen en op de agenda stond de vismarkt in de haven. Helaas was deze gesloten, maar gelukkig had ik een back-up plan! Namelijk het proberen van een echte hamburger in Hamburg! In Berlijn zei men dat ik de Strand Pauli Beach Club moest bezoeken voor de beste hamburger van de stad. Er is een beach club in Hamburg? Jazeker, en zij serveren inderdaad zeer smakelijke hamburgers! Voor € 13,- heb je een menu + frisdrank.

Europa Road Trip deel 2

Na deze smaakvolle lunch was het tijd om de rest van Hamburg te verkennen. Daar stond ik alleen wel voor een verassing te wachten..

Teleurstelling in Hamburg

In Hamburg geldt een open drugsbeleid. Dat wil zeggen dat het toegestaan is om drugs te gebruiken in bepaalde omgevingen. Wanneer ik naar de stad liep kreeg ik al een liberaal jaren zestig gevoel en zag ik veel graffiti en resten van drugsgebruik op straat. In de parken werd openenlijk gerookt en andere gerelateerde drugsactiviteiten uitgevoerd en op straat zag je veel mensen leven in armoede en slapen op bankjes of onder kartonnen dozen. Al hoewel, wij Nederlanders natuurlijk ervaring hebben met een open drugsbeleid, was Hamburg toch een flinke stap erger dan Amsterdam. Veel zwervers en gebruikers waren vervelend/aggresief aan het bedelen voor geld aan toeristen en overal waar je kwam waren sporen van graffiti aanwezig.

Helaas ook op de mooie nationale monumenten en naast het nieuwe concert gebouw was er eigenlijk nog weinig te zien wat mijn interesse wekte. Jammer, want je kan duidelijk zien dat de stad een zeer rijke historie heeft. Een pluspunt van deze hippie cultuur is de grote diversiteit aan busjes welke geparkeerd stonden. Precies wat ik nodig had!

Volgende stap: Kopenhagen!

Nu ik toch wel iets teleurgesteld was in Hamburg was het tijd om mijn reis door te zetten naar Kopenhagen. Op mijn laatste avond in het hostel ontmoette ik Angelika. Angelika is een zuster van beroep en komt uit Zürich, Zwitserland. We bespraken onze reisplannen en zo ontdekten wij dat een gezamelijk eindbestemming; Kopenhagen! De volgende dag hadden Lazy Louie en ik ons eerste road trip maatje! De route zou door Denemarken gaan met een lunchpauze in Odense. De afstand was 500 Km. lang en zou ongeveer 6 à 7 uur duren afhankelijk van onze lunchtijd.

Europa Road Trip deel 2
Vlug Lazy Louie een beetje opruimen voor onze eerste road trip buddy!

De rit zelf was relaxed. Perfecte wegen en prachtige natuurgebieden schieten voorbij zodra je Denemarken binnen rijdt. Tijdens de rit konden Angelika en ik mooie gesprekken voeren over onze reiservaringen, culturen, religies en andere interessante onderwerpen. Het is verrijkend en ontzettend interessant wanneer je de motivatie en inspiratie hoort van mede-reizigers en waarom zij reizen. Na een paar uur rijden kwamen wij aan in de stad Odense, welke bekend staat als de geboorte plaats van Hans Christian Anderson. De bedenker van “De kleine zeemeermin” en “Frozen”.

Maar de lunch ging niet zoals gedacht wanneer wij twee Deense mannen ontmoetten

Lunch in Odense en een nieuw avontuur!

Aangekomen in Odense, was het opzoek naar een leuke bistro. Wat hadden wij een honger! Al snel kwamen wij uit bij een klein Vietnamees restaurant genaamd; Mother’s Street Food. Het personeel was super vriendelijk en onze serveerster nam uitgebreid de tijd om het Deense menu met Vietnamese gerechten te vertalen naar het Engels.

Ik bestelde de BBQ Pork Sandwich en ik was niet teleurgesteld. Wat smaakte dat goed zeg! Perfecte hoeveel vlees, groentes en saus en dat lekkere knapperige brood waar je bij het ruiken ervan al vrolijk wordt. Heerlijk! Tijd voor een leuke video vlog dacht ik zo. Ik pakte mijn camera en vroeg Angelika om te filmen. Ik wist verder niet dat 2 Deense mannen achter ons zaten welke mijn kleine speech over het eten meekregen. En toen begon het avontuur pas!

Europa Road Trip deel 2

Odense ontdekken met lokale bewoners! 

Michael en Anders zijn twee jonge zakenmannen uit Odense welke toevallig achter ons zaten tijdens de lunch. We raakten in gesprek en ik legde uit waar de vlog voor was en het idee achter de het project van The Road Trip Guy. Zij boden ons aan om Odense te gaan verkennen zodat wij meer konden leren over de stad en om de leuke plekjes te bekijken. De zogenaamde snelle lunch veranderde in een 3 uur durende stadstour met als eerste stop een bezoek aan de lokale bierbrouwer: Christian Firtal café in de beroemde Vintapperstræde.

Deze straat staat bekend om zijn vele restaurants en cafés waarin men nog traditioneel gebrouwen Deens bier kan drinken en natuurlijk heerlijk kunt eten. Wat een ontzettend gave manier om meer te leren over de stad Odense. Michael en Anders vertelde hun geschiedenis en ervaring met het opgroeien in Odense en de veranderingen welke de stad nu doormaakt met alle nieuwbouw projecten in de stad. Na het bezoek aan de brouwerij gingen we naar de bekendste ijssalon van de stad waar Michael in zijn jongere jaren in de bediening heeft gewerkt. Recht tegenover de ijssalon was het zogenoemde “ingeblike worst” museum.. Uhm.. Ingeblikte worst museum? Juist! Je heb het goed gelezen, want het was een vitrine in een kroeg met ingeblikte worsten over de hele wereld! Hoe bizar is dat? Blijkbaar super populair onder de toeristen, maar geen Unox te zien. Beetje jammer jongens, haha!

De tijd vloog voorbij en Angelika en ik hadden bijna 4 uur doorgebracht in Odense. Ik was dankbaar voor de tour en blij dat het project mij nu op dit soort leuke plekken bracht. Een snelle lunch toverde zich om tot een echte stadstour met nieuwe mensen. Top, hiervoor doe je het!

Aangekomen in Kopenhagen. Laat het feest beginnen!

Rondom 7 uur in de avond eindelijk aangekomen in Kopenhagen. Het nieuw verblijf was in de Generator Hostel midden in centraal Kopenhagen. Dit hostel had echt een top lokatie en was slechts 15 minuten lopen naar alle bekende spots in de stad. Beneden was een sportschool (waar ik even de nodige sportuurtjes kon doorbrengen) welke een 3-daagse pas aanbied voor 120 Deense Kronen. Het hostel was ontzettend groot, schoon en bijna hotelachtig. Met een grote lounge en bar beneden met diverse activiteiten zoals pooltafels, tafeltennis en darts was het gelijk raak. Onze hostelkamer bestond uit 8 bedden en iedereen was gelijk vrienden met elkaar. Het is fantastisch als dit gebeurt, want met hostels kan het nog wel eens verschillen of je echte een connectie met je kamergenoten hebt of totaal niet. Gelukkig voor Lazy Louie was er beneden het hostel ook een Q-parking. Dit koste 350 Deense Kronen per dag, maar als je het parkeerkaartje laat scannen door het hostel krijg je een korting van 40%. Zeker doen dus!

Mijn ervaring met Generator Hostel Kopenhagen:

Lokatie                        : *****
Bed                             : ****
Faciliteiten                   : *****
Personeel                    : ****
Prijs                            : ***

Prijs per nacht             : € 40,-

Onder het hostel is ook een echte Ice-bar! Toegang is 80 Deense Kronen en dan krijg je een gratis drankje erbij. Ga wel met een groep vrienden want echt druk is het binnen niet.
Me, Kane, Steven and Tom klaar om Kopenhagen onveilig te maken!
Cursus achter de bar staan en bezoek aan Tivoli Gardens

Tijdens mijn eerste dag in Kopenhagen gingen Steven en ik de stad verkennen. Steven komt uit  Schotland en zijn accent is zo zwaar dat het net leek of ik in een Braveheart film speelde. Dit leverde natuurlijk hilarische taverelen op, omdat een gesprek voeren soms ontzettend moeilijk ging en ik mij schaamde om telkens na 4 zinnen te vragen wat hij nou eigenlijk zei!

Na het checken voor de prijzen voor Tivoli Gardens (Wij zouden hier de volgende dag naar toe gaan) zagen Steven een Schotse kroeg naast het park. Hij stelde voor om hier even een lekker koud biertje te drinken aangezien het best warm was buiten. Geen probleem dacht ik en we liepen samen naar binnen. Niet wetende dat ik het volgende uur les zou krijgen in Schots biertappen en achter de bar staan in de gaafste kroeg van Kopenhagen!

Dit is Amy! Geboren en getogen in dezelfde stad als Steven (Hoe toevallig is dat? Of is Schotland zo klein?) en studeert rechten in Copenahgen. Naast het studeren werkt ze part-time in de kroeg. Na een paar minuten gesproken te hebben en het verder vrij rustig was binnen leerde Amy mij alles over de Schotse bieren en hoe ik moest biertappen. Ik als rookie bier drinker (was pas begonnen met bier drinken op 29-jarige leeftijd) vond het geweldig! We hadden verschillende smaken getest en moet zeggen dat er inderdaad nog een flink verschil tussen zit. Misschien moet ik zelf maar een Schotse kroeg openen voor mijn volgende business … Hmmm wie weet!

Een bezoek aan Tivoli Gardens

De volgende dag hebben Steven en ik de Tivoli Gardens bezocht. Er waren ondertussen al meer vriendschappen gemaakt in het hostel en Tom en Kane uit Engeland gingen ook mee. Tivoli Gardens is een pretpark in het centrum van Kopenhagen. Het is opgericht in 1843 en is het tweede oudste park in de wereld. Met bijna 5 miljoen bezoekers per jaar is het 1 van de populairste attracties in europa.

Het paleis van Tivoli Gardens.

En voor het goede nieuws; het toegstaan is om je eigen eten en drinken mee te nemen! Toegangsprijs is 120 Deense Kronen, maar ik heb een aparte blogpost geschreven over hoe jij Tivoli Gardens kan bezoeken met een budget. Wist je dat de verschillende verkooppunten tot wel 30% verschillen in prijs?

Jij wilt toch ook de beste prijs krijgen?

Blogpost: Bezoek Tivoli Gardens in Kopenhagen op een budget!

Wees trouwens niet verbaasd als de jeugd komt vragen om jouw gebruikte plastic bekers in het park. Er zijn diverse machines aanwezig welke statiegeld geven voor het inleveren van plastic bekers. Dus mochten wat jongens hierom vragen help ze dan een handje! Ze zullen je dankbaar zijn!

Er zijn de gehele dag door gratis optredens in het park.

Ik heb een ontzettend leuke tijd gehad in Kopenhagen en zeer veel geluk gehad met zonnige dagen. De hoofdstad van Denemarken is trendy, gezellig en heel sociaal. Ga lekker op pad met je vrienden en koop je eten en drinken bij de Aldi of Lidle en geniet van de prachtige architectuur, havens en parken welke Kopenhagen te bieden heeft. Je zult nooit meer anders willen!

 

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here