Na mijn geweldige tijd in Roemenië (Blogpost: 25.000 Km Europa Road Trip deel 11: Racen door Roemenië) was het tijd van land nummer 12: Bulgarije! In dit knotsgekke land had ik mijn eerste ervaring met corruptie bij de grensovergang van Giurgiu-Rousse Friendship Bridge, had ik een ontmoeting met onze lieve Vader in de beroemde grot “Eyes of God” in het dorp Lukovit en bracht ik de nacht door in de prachtige bergen van Sofia. Welkom in Roemenië!

Oh oh, een corrupte douanier bij de grensovergang

Bij de grensovergang tussen Roemenië en Bulgarije, moest ik de “Giurgiu-Rousse Friendship Bridge” nemen. Deze brug verbindt beide landen met elkaar en men moet tol betalen om deze grensovergang te gebruiken. Houd er ook rekening mee dat je moet kunnen aantonen dat je daadwerkelijk wegenbelasting (Rovinieta) hebt betaald. Neem een kopie mee van je factuur/bon.

Eenmaal aangekomen bij het kantoor van de douanier, vertelde de medewerker dat ik een tol moest betalen voor de overgang. Ik was hier al van op de hoogte en had vooraf op het internet gezien dat de overgang € 6,- zou kosten. Ik gaf mijn creditcard, waarop hij zei:

“We do not accept creditcards. Cash only!”

De spelregels

Ik vroeg: “How much is it?” Direct realiseerde ik mij dat het niet slim was om deze vraag te stellen, want voordat ik wist was het antwoord:“It is € 13,-” 

Ik had niet genoeg cash en ik zei tegen de medewerker dat op de website staat dat de overgang slechts  € 6,-  kost. Hij zei: “No, these are new prices and it is € 13,-.”

Vervolgens informeerde ik hem dat ik niet genoeg cash bij mij had en of er een bankautomaat aanwezig was en of ik met zijn manager kon spreken. Toen kwamen de magische woorden: “How much do you have with you then?

“Just € 6,-, sir.” Hij gebaarde met zijn hoofd “ok”, accepteerde de € 6,- en zei dat ik verder mocht rijden. Een typisch geval van de douanier welke een € 6,- kaartje wou verkopen voor € 13,- aan de domme toerist. Zorg er dus voor dat je altijd genoeg cash bij je hebt en mocht je iets niet vertrouwen, vraag dan naar de manager of zeg dat op de officiële website andere informatie staat.

Dag des oordelen. Een bezoek aan de “Eyes of God” grot in Bulgarije

De grot “Eyes of God” (ook wel bekend als the cave of Prohodna) ligt op ongeveer 10 km. afstand van het dorp: Lukovit. De grot is nog relatief onbekend bij het massatourisme en dat werd direct duidelijk bij het parkeren. Er is slechts een kleine parkeerplaats aanwezig bij de ingang en bijaankomst zag ik slechts 2 auto’s.

 

Na een kleine 5 minuten lopen kom je bij de ingang van de grot. Je zult direct de twee oogvormige gaten zien in het plafond van de grot. Met de lichtval van buitenaf geeft dit een prachtig effect en je begrijpt direct hoe deze grot aan zijn naam komt. Een prachtig en uniek fotomoment. Er is verder geen toegangsprijs of parkeerkosten, waardoor je rustig een middag hier kunt doorbrengen.

Voor de fanatieke klimmers onder ons, er zijn 3 verschillende klimroutes aanwezig in de grot. Informeer bij de plaatselijke VVV voor meer informatie over gidsen en tours, aangezien dit verplicht is bij het klimmen.

Overnachten in de bergen van Sofia, Bulgarije 

Na mijn stop in Lukovit, was het tijd om richting Sofia te rijden. Ik had verschillende reviews gelezen over een kleine boutique hotel in de bergen van Sofia. Deze unieke locatie zou de gasten een prachtig uitzicht bieden over de skyline van Sofia, terwijl je overnacht in de bergen. Hier had ik natuurlijk wel interesse in!

Hotel Chairite ligt in het Vitosha district en is slechts of 5 minuten rijden van een supermarkt en 20 minuten van het centrum van Sofia.

Een bezoek aan Sofia op een zondagmiddag.

Een bezoek aan Sofia op een zondagmiddag was een wijze keuze. De stad staat bekend om het drukke verkeer, maar op zondag was het helemaal leeg. Dit was de perfect kans om de stad te verkennen met de auto. In 2 minuten had ik een parkeerplaats gevonden en deze was ook nog eens gratis!

De St. Alexander Nevsky Cathedral is eigenlijk het paradepaardje van de stad. Deze orthodoxe kerk ligt in het centrum van Sofia en geeft ruimte voor 10.000 bezoekers en is bijan 45 meter hoog!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here