Na twee geweldige weken was het tijd voor mijn afscheid van de prachtige Baltische staten. Litouwen, Letland en Estland hebben mij allemaal aangenaam verrast en mocht je een bestemming zoeken voor een korte road trip, dan zijn deze drie landen uitstekende kandidaten. (Zie: 25.000 Km. Europa road trip deel 8: Riga en Vilnius). Mijn volgende stop was in Warsaw, Polen. De rijafstand tussen Vilnius en Warschau is ongeveer 460 km. , maar wat ik niet had verwacht was de uitermate slechte conditie van de wegen in Polen.

Gedurende de hele reis kwamen wij diverse gigantische bouwputten op de snelweg tegen. Dit is natuurlijk geweldig voor de ontwikkeling van het land, maar geeft ook direct lange (stilstaande) files. Welkom in Polen! Het land van het prachtige Warschau en Krakow, waar ik mijn eerste “Hollywood” erkenning voor mijn project ontdekte en waar ik de confronterende en zéér leerzame Auschwitz-Birkenau concentratie kampen bezocht.

Dit is; 25.000 km Europa road trip deel 9 : Warschau en Krakow (Polen)

Verblijf in een villa in Warschau. Wat kost dat? 

Wanneer jij op een road trip bent zal je snel genoeg tegen dit probleem aanlopen; Waar parkeer ik de auto vanavond? Je wilt natuurlijk de donkere en afgelegen steeg in de stad vermijden, maar lang parkeren in een bewaakte (ondergrondse) parkeerplaats is tegenwoordig onbetaalbaar. Vanwege de lange en vermoeiende reis van Vilnius naar Warschau, koos ik voor een accommodatie net buiten de stad met een privé parkeergelegenheid.. En dat bleek een zéér goede keuze te zijn!

Prijs : € 26,- per nacht voor twee personen
Ontbijt : Aanwezig (Niet voor gekozen)
Kamers: Schoon, ruim, met flat screen TV en een luxe badkamer.
Personeel: Vriendelijk en spraken goed Engels.

Beoordeling: Een goede keuze voor mensen welke rust en ruimte zoeken voor weinig geld. De kwaliteit/prijs verhouding is zéér voordeling en het centrum van Warsaw is slechts een 15 minuten rijden vanaf Villa Victoria. Met slechts € 13,- per nacht/persoon kan je niets beters wensen en rondom de wijk zijn twee grote supermarkten en diverse restaurants, waaronder Sushi, aanwezig. Top!

Score: 4 van de 5 sterren.

Een bezoek aan de oude stad van Warschau

Voordat ik verder schrijf over de prachtige oude stad van Warschau, wil ik graag een belangrijke tip meegeven. Ben je er klaar voor?

In het weekend mag je gratis parkeren in heel Warschau!

Hoe geweldig is dat? Normaal gesproken zijn dit de dagen waarop je juist extra parkeerkosten maakt, maar niet in Warschau. Gedurende de week is het tussen 8 uur s’ochtends en 6 uur s’avonds verplicht om te betalen, maar daarna zijn er geen extra kosten. Wat een geweldig begin van mijn road trip door Polen.

Wandelroute door de oude-stad van Warschau

Wij parkeerden de auto vlakbij het paleis van de cultuur en de wetenschap (Palace of Culture and Science) naast het treinstation. In dit gedeelte vind je veel parkeerplaatsen en is het slecht een kwartier lopen richting onze eerste stop: Het graf van de onbekende soldaat (Tomb of the Unknown Soldier). Dit indrukwekkende monument staat voor de vele Poolse “anonieme” slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Binnen staan twee soldaten welke het monument bewaken. Samen met de brandende fakkels geeft dit een prachtig foto moment voor de fanatieke fotografen onder ons.

Er zijn zoveel activiteiten in de oude-stad van Warschau dat je hier makkelijk een hele dag kunt doorbrengen. Ik zal je verder niet vervelen met de standaard verhaaltjes over elke plek, maar als je mijn route volgt zal je alle belangrijke gebouwen en monumenten zien. Rondom het centrum zijn heel veel restaurants welke lokale recepten serveren welke ontzettend lekker zijn. De kosten zijn ongeveer € 17,- voor een lunch voor 2 personen + drinken. Niet heel goedkoop, maar je zit dan ook in hartje Warschau.

Old-timers & Hollywood

In de stad zal je zeer veel old-timer auto’s tegenkomen. Volkswagen Kevers, Mini Coopers en nog vele andere prachtige klassiekers worden dagelijks gebruikt voor de vele bruiloften bij het gemeentehuis. Dat is natuurlijk een feest voor “The Road Trip Guy” en tijdens het fotograferen van diverse modellen viel mijn oog ineens op een wel hele oude en verlaten Volkswagen Kever.

Het was direct duidelijk dat deze auto al heel lang niet van zijn plek was gekomen. Roest plekken en zachte bandjes toonde aan dat dit mooie Kevertje gebruikt werd voor promotiewerk. Na het maken van een stoere foto plaatste ik deze diezelfde avond nog op mijn Instagram account. Bij het wakker worden de volgende dag trof ik een wel heel interessant bericht aan, namelijk van niemand minder dan Hollywood filmster Ewan McGregor. Hoe cool is dat?

Een bezoek aan het charmante kleine Krakow en het kasteel van de draak!

Krakow is een charmante stad met een zéér interessante geschiedenis. In het Wawel Kasteel, midden op de Wawel heuvel, kan men namelijk een echte drakengrot bezoeken. De legende zegt dat eeuwen geleden een draak de stad bewaakte en dat deze sliep in het grottenstelsel onder het grote kasteel. Een leuk en origineel verhaal, maar natuurlijk vind je overal knuffels, t-shirts en andere typische toeristenprul voordat je überhaupt bij de grot bent aangekomen. De grotten zelf waren een prachtige belevenis, maar voor kastelen, kathedralen en andere historische gebouwen was ik niet naar Krakow gekomen. Mijn focus lag op het bezoeken van een confronterende en zéér leerzame locatie, namelijk de Auschwitz-Birkenau concentratie kampen slechts een klein uurtje rijden vanaf Krakow..

De Auschwitz-Birkenau concentratie kampen

Het bezoeken van de Auschwitz-Birkenau concentratie kampen was belangrijk voor mij. De gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereld Oorlog hebben een grote impact gehad op de Nederlandse cultuur. Omdat mijn grootvader ook actief is geweest in de oorlog vond ik het extra belangrijk (voor mijn eigen ontwikkeling) om te leren hoe het dagelijks leven moet zijn geweest in deze gruwelijke omstandigheden. De dag was beladen, maar leerzaam. Ik heb besloten om een aparte blogpost te gaan schrijven over mijn bezoek. (Zie: Hoe bezoek ik de Auschwitz-Birkenau concentratie kampen?)

 

20 REACTIES

 1. Waaauuuwww! Hoe cool is dit avontuur Zalig om te lezen …

  Mijn man en ik zijn toevallig nu ook een triphe naar Krakau aan het plannen, ik kijk dus uit naar je andere blogpost over Auswitch.

  Mijn ouders zijn nu een “roadtrip” aan het doen van 1650 km en zij volgen heel de grens van Nederland. Op zich misschien niet heel spectaculair … tenzij dat je weet dat ze dit met met paard en kar (moderne woonwagen) aan het doen zijn 😉

  Nog ontzettend veel plezier en prachtige avonturen toegewenst

  • Hoi Sandra,

   Bedankt voor je reactie. Mijn blogpost staat al online ( Zie : http://theroadtripguy.nl/auschwitz-birkenau-bezoeken/ )

   Haha, groetjes aan je ouders en misschien zie ik ze bij de grens als ik terugkom. Elke road trip is bijzonder, maar het voertuig dat je gebruikt maakt het wel extra bijzonder. Ik ben op mijn avontuur mensen zijn reizen met de auto, bus, motor, fiets, driewielers etc. Niets is te gek! 😉

 2. Mijn vriendin is net terug. Het was zo’n suprise last minute, dus vooraf wist ze niet dat ze naar Krakow ging. Ik heb haar nooit zó enthousiast horen praten over een vakantie.

 3. Wat een inspiratie, Niels. Het jeukt enorm om er ook weer op uit te gaan. Eerst in september naar Slovenie. En in december naar Riga, dus dat artikel heb ik ook even gelezen. Supermooie roadtrip maak je. Jaloers!

 4. Deze steden staan al een tijdje op mijn wish list en je blog maakt me duidelijk dat ze wel wat plaatjes omhoog mogen en op most visite gaan belanden. Super praktisch met alle kaarten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here