Met over 20 eilanden is het Göteborg archipel één van de bekendste groep eilanden van Zweden. Tijdens mijn bezoek aan Göteborg heb ik het zuidelijke gedeelte van het archipel bezocht voor slechts € 18,-  en heb ik de hele dag genoten van de prachtige natuur, wildlife, eten en natuurlijk varen van eiland naar eiland met de veerboot! Het bezoeken van de Göteborg eilanden met een budget is gelukkig niet heel ingewikkeld en in deze handleiding geef ik belangrijke tips om jouw eiland avontuur zo leuk en betaalbaar mogelijk te maken!

P.s Als je meer informatie nodig hebt over een goed hostel in Göteborg check dan mijn blogpost : 25.000 Km Europa Road Trip deel 3: Kopenhagen, Göteborg en Oslo

Hoe kom ik van centraal Göteborg naar de eilanden?

Dat is een makkie! Vanaf het centrum van Göteborg kan je tram 11 richting Saltholmen nemen. Dit duur ongeveer 30 minuten en geeft je een prachtig uitzicht en gratis tour door de volksbuurten van Göteborg. Bij het binnen komen scan je het kaartje (hetzelfde systeem als onze OV chipkaart) en je bent klaar voor de reis. Ik heb een kaart toegevoegd met de verschillende stations en trams. In de linker hoek zie je de route van tram 11 (zwart) richting jouw eindbestemming: Saltholmen.

Gebruik tram 11 vanuit de stad naar Saltholmen.
Wat kost dit?

De Göteborg tram beheerder Västtrafik verkoopt dagkaartjes welke jou direct toegang geven tot diverse varianten van het openbaar vervoer, zoals de tram en bus. De prijs? Slechts €18,- ! Wow, dat is lekker goedkoop! En omdat de veerboten tussen de eilanden onder hetzelfde bedrijf vallen zijn ook deze inbegrepen in de prijs van het kaartje. Geloof mij, dit is de beste investering welke jij kan maken in Göteborg. Koop je kaartje in de kiosk naast het tram- en treinstation en gaan met die banaan!

Ahoy Kapitein! Met de veerboot van Saltholmen haven naar de eilanden.

Wanneer je bent aangekomen in Saltholmen (met tram 11) is het ongeveer 200 meter lopen naar Saltholmen haven. Hier liggen de veerboten klaar voor de verschillende routes richting de zuidelijke eilanden. De eilanden in het noorden zijn gewoon toegankelijk me de auto.

Van The Road Trip Guy naar The Boat Trip Guy! 🙂

Informatie over de Saltholmen haven:

Pin automaat beschikbaar?          Ja
Kaart verkoop?                          Ja
Kluisjes voor bagage?                Nee
Lift?                                         Nee
WC?                                         Ja
Wi-Fi?                                      Ja

De rode marker geeft Saltholmen weer.

Openingstijden (winter)

Maandag tot vrijdag        08:55 – 12:30, 13:15 – 18:30
Zaterdag                        09:15 – 15:40
Zondag en feestdagen      09:15 – 15:30

Openingstijden (zomer)

Maandag tot vrijdag      08:55 – 18:30
Zaterdag                      09:00 – 17:30
Zondag en feestdagen   09:00 – 17:15

Een bezoek aan Brännö

Op de planning stond een bezoek aan de top twee eilanden van het archipel. Na een korte stop op het eilandje Rivö kwamen wij aan op het grote eiland van Brännö. De reis op de boot, vanaf vertrek in Saltholmen tot aan Brännö, duurt ongeveer 30 minuten. Brännö is een interessante plek met slechts 1000 bewoners in de winter en rondom de zomer bijna 3000 bewoners. De bekende zanger en acteur Lasse Dahlqvist leefde op dit eiland en overal kan je posters en informatieborden vinden met zijn verhaal, carrière en passie voor het eiland.

Overzicht

Bij het aanleggen van de veerboot en onze eerste stappen op het eiland viel mij direct iets op..

Wat zijn dit voor kleine wegen? Daar past toch nooit een auto doorheen?

Dat klopt! In het zuidelijke archipel zijn auto’s namelijk verboden en mag men alleen gebruik maken van fietsen en moped bakfietsen. Natuurlijk vond ik dat laatste geweldig en zodra ik de kans kreeg ben ik eens even lekker gaan zitten op zo gave bakfiets! Hoor ik daar een nieuw project ? Op de moped door Europa? Wie weet, maar ik was verkocht!

Bezoek de Göteborg eilanden met een budget
To infinity and beyond!
Tijd voor de lunch

Op het eiland is een bakker, café, pizzeria en een winkel/post kantoor. Na wat lekkere muffins van de bakker was het tijd voor een wat grotere lunch. We kwamen uit bij het restaurant; The Inn. Hier hebben wij even lekker kunnen ontspannen, maar zoals met alles op het eiland was ook hier het eten aan de prijzige kant. Wees voorbereid op minimaal €27,- voor een maaltijd. Import en Scandinavië zijn helaas niet te combineren met goede prijzen!

De sfeer op het eiland is authentiek en traditioneel. Soms lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan en overal zie je oude gebouwen, machines en infrastructuur staan. Je voelt direct alsof je in de begin jaren ’50 bent beland en hoewel de prijzen inderdaad hoog zijn is het ook belangrijk om de lokale ondernemingen zoveel mogelijk te steunen. Mocht een restaurant te duur zijn, ga dan even langs bij de bakkerij en geniet van je vers gebakken brood in de prachtige weilanden met uitzicht over de eilanden. De bewoners van het eiland zullen je dankbaar zijn voor je contributie aan de plaatselijke economie.

Bezoek de Göteborg eilanden met een budget Bezoek de Göteborg eilanden met een budget

Architectuur, wildlife en de volgende veerboot

Brännö heeft een rijke diversiteit aan flora en fauna en er zijn verschillende wandelroutes op het eiland voor de natuurliefhebbers. Het eerste pad ligt op Brännö en het tweede pad ligt op het eiland Galterö. Deze twee eilanden zijn verbonden met een klein 3 eiland genaamd;   Sundholmen. Voor deze wandeltochten heb je minimaal een uur nodig voor beide routes dus wij hadden besloten om op Brännö te blijven en te genieten van de natuur.

Kaart van de wandelroutes van Brännö, Klik voor een grotere versie.

Aangekomen in Brännö Havik, moesten wij bijna een uur wachten op de volgende veerboot. Dat is echter geen straf, want het schattige haventje is op zichzelf een mooie attractie. Er is een klein podium aanwezig met lounge-stoelen waar je kunt bijkomen van je wandeltochten. Helaas was mijn batterij op van mijn Canon waardoor ik geen extra foto’s kon maken. Een leermomentje voor de toekomst! Extra batterijen, Niels!!

Bezoek de Göteborg eilanden met een budget
Op de veerboot moet je doorlopen naar achteren en het trappertje op. Dan zit je mooi in de buitenlucht op het dek! Er zijn een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!
Een vlug bezoek aan de overige eilanden

De veerboot kwam aan om half vier en uiteindelijk konden wij veel minder tijd doorbrengen op de andere eilanden. Ik raad aan om zo vroeg mogelijk te vertrekken vanaf Göteborg of een overnachting in te plannen op de eilanden. Er is zo ontzettend veel te zien dat 2 à 3 dagen een goede optie zou zijn. En voor slechts €18,- per dag kunnen wij Nederlanders ook niet klagen!

Niet slecht, Göteborg.. Niet slecht!

 

 

3 REACTIES

 1. Please let me know if you’re looking for a article writer
  for your weblog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write
  some content for your blog in exchange for a link back
  to mine. Please send me an e-mail if interested.
  Kudos!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here