Een bezoek aan de Lofoten eilanden in Noorwegen mocht ik natuurlijk niet missen tijdens mijn road trip door Europa. Elke Noor welke ik sprak, vertelde mij dat de Lofoten Eilanden de parel van Noorwegen is en dat haar schoonheid en natuur mij zou doen verbazen. Dat zijn wel hele grote woorden, dacht ik bij mijzelf. Mijn nieuwsgierigheid begon langzaam maar zeker de overhand te nemen. Zou deze eilanden groep dan echt zo mooi zijn? Ik had natuurlijk al foto’s gezien op het internet, maar zelden hoorde ik men zo passievol praten over het vaderland, zoals de Noren over de Lofoten.

Na mijn 3-uur durende trip met de veerboot (Zie: 25.000 km Europa road trip deel 5 : Odda, Geiranger naar Bodø) vanaf Bodø, kwam ik om 6.30 aan in Sørvågen. Het was muisstil op het eiland en ongeacht dat het in de zomer al daglicht is om half zes, was het eiland nog in diepe slaap. Het inchecken voor mijn kamer was pas mogelijk om 14.00. Ik had besloten om eerst een kleine stukje naar het zuidelijk deel van het eiland te rijden, namelijk naar het plaatsje Å.

Nee, ik heb geen spelfout gemaakt. Er is inderdaad een plaatsje op de Lofoten eilanden met slechts de letter Å. Dit kleine vissersdorpje ligt op het zuidelijkste puntje van het grote eiland. Ik had gelezen op het internet dat aan het einde van de straat een grote parkeerplaats beschikbaar is voor het wild kamperen. Prima, kon ik gelijk een paar uurtjes bijslapen tussen de andere VanLifers en backpackers. Een extra voordeel; er waren ook toiletten aanwezig op het terrein. Perfect voor jullie budget backpackers!

Mijn verblijf op de Lofoten Eilanden

Gedurende mijn tijd op de Lofoten Eilanden verbleef ik in de Sørvågen Inn. Dit kleine motel/hostel ligt vlakbij de haven en is op loopafstand bereikbaar. Het ligt naast het restaurant Maren Anna. Het personeel is zeer vriendelijk en ik kreeg zelfs een gratis drankje aangeboden, omdat ik een uur extra moet wachten voor de check-in i.v.m. de schoonmaak. De kamers zijn basic, maar schoon en je hebt een eigen kamer + badkamer. Je bent slechts op 10 minuten rijden van het beroemde dorp: Reine.

Mijn beoordeling voor de Sørvågen Inn:

Lokatie : 5/5
Bed : 5/5
Faciliteiten : 5/5
Personeel en service : 5/5
Prijs : 3/5 – € 55,- voor privé kamer

Het beklimmen van de Reinebringen

Op mijn eerste dag in de Lofoten eilanden stond op het schema het beklimming van de Reinebringen. Deze klim is eigenlijk een mix tussen wandelen en klimmen, maar met bijna 450 meter steil omhoog! Ik kreeg direct flashbacks van mijn klimavontuur op de Trolltunga (Zie: Mijn tips voor het beklimmen van de Trolltunga) Het uitzicht is zeker de moeite waard en zoals gewoonlijk stelde Noorwegen mij niet teleur. Ik snapte nu waarom de Noren zo ontzettend enthousiast zijn over hun Lofoten. Wat een uitzicht!

Belangrijke informatie over het beklimmen van de Reinebringen:

Duur                         : Anderhalf uur omhoog en één uur voor de afdaling.
Hoogte                      : 450 meter
Afstand                     : 1 kilometer
Terrein                      : Steil, losse stenen en glad
Kamperen                 : Mogelijk op de top, maar geen bescherming tegen het weer.
Water                        : Niet beschikbaar

Wees voorzichtig !

Eenmaal begonnen, kom je als eerste een steil pad tegen met een trap van platte stenen. Volg deze voor ongeveer 200 meter en dan zal je diverse paden naar rechts zien gaan richting de berg. Ik raad aan om het pad rechts van de EHBO doos ( deze ligt hier voor noodgevallen ) te nemen. Dit pad is duidelijk een stuk makkelijker dan de overige paden met veel minder risico’s. De overige paden zijn steil, modderig, veel losse stenen en soms gewoon gevaarlijk. Mijn pad op de weg naar boven was zo’n gevaarlijk pad, maar op de terugweg ontdekte ik het pad naar de EHBO doos.

Visiting the Lofoten
De trap naar boven

Als je merkt dat er stenen loszitten, wees dan extra voorzichtig. Mocht een steen losschieten en naar beneden rollen roep dan “ROCK” of “WATCH OUT” voor de klimmers onder jou. Een steen kan zeer snel vaart maken en als je niet oplet kan het tot levensgevaarlijk situaties leiden. Waarschuw dus iedereen!

bezoek aan de Lofoten Eilanden
Mijn uitzicht over Reine. Mijn bezoek aan de Lofoten eilanden was de beste keuze ooit!
Parkeren

Het vinden van het begin van de klimroute kan wat lastig zijn. Zie mijn kaart aan het begin van deze blogpost voor meer duidelijkheid. Net na de Djupfjord brug richting Reine op de E10, kom je een kleine parkeerplaats tegen. Parkeer de auto daar en loop vervolgens 300 meter naast de vangrail naar het startpunt.

Bezoek aan het prachtige Haukland Beach

Haukland Beach is één van de mooiste stranden van Noorwegen. Het witte zand en prachtige blauwe water doet je denken aan een Caribisch eiland. Jammer genoeg is het water niet tropisch en met slecht 11 graden Celsius veel te koud om lang in te zwemmen. Er is voldoende gratis parkeerruimte en met goed weer kan je makkelijk een dag doorbrengen. Ik moest zelfs extra insmeren om niet te verbranden!

Het prachtige uitzicht over de lagune-achtige omgeving en de hoge bergen (met nog steeds sneeuw boven op) zal je niet snel weer tegenkomen. Er zijn verder geen wc’s of andere faciliteiten aanwezig, dus je moet met een handdoek om ouderwets proberen je zwembroek aan te krijgen, haha!

Visiting the Lofoten
Ik zei toch? Prachtig!

Wanneer is jouw bezoek aan de Lofoten Eilanden?

 

 

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here