Mijn Autorondreis in Noorwegen – Een Road Trip van Oslo naar Bergen

Na een paar dagen in Oslo, was het tijd om mijn road trip in Noorwegen voor te zetten. Ik was benieuwd naar de Noorse fjorden, omdat de route tussen Oslo-Bergen bekend staat als één van de mooiste routes (met trein of auto) in Noorwegen.

De rit zou in totaal 12 uur duren en met een afstand van 525 km. was de route een feest voor Lazy Louie.

Mooie haarspeldbochten en heuvelachtige wegen brachten de “Schumacher” in mij naar boven! Natuurlijk op een verantwoordelijk manier natuurlijk, want Louie kan nu eenmaal niet zo snel rijden, haha. Gedurende de gehele rit zat ik met een mond vol tanden, want zoveel schoonheid had ik nog nooit gezien.

Fjord na fjord volgde elkaar in een rap tempo op en ik kan mij nog duidelijk herinneren dat ik het volgende dacht;

Wow, wat een geluksvogel ben ik! Dat ik zo iets moois heb mogen meemaken. Ik denk dat ik nooit meer zoiets… BAM!

Moeder Natuur

We reden de tunnel uit en Moeder Natuur verraste mij keer op keer weer met haar schoonheid. Ik moest op een gegeven moment stoppen met foto’s maken, want anders zouden wij  nooit op tijd aankomen in Bergen. Reizen met de auto in Noorwegen is een geweldig avontuur!

Gigantische watervallen, prachtige houten kerken, de langste tunnel van Noorwegen, mijn eerste Noorse kennismaking en het beklimmen van de beroemde Trolltunga berg.

Autorondreis in Noorwegen – De route

Er zijn twee routes welke jij kunt nemen met de auto tussen Oslo en Bergen. Deze keuze kan je maken bij het plaatsje Hol ;

Route RV50/E16: Oslo – Hol – Aurland – Flåm – Voss – Bergen, 532 km, 7,5 uur

Route RV7: Oslo – Hol – Hardangervidda – Hardanger – Bergen, 513 km, 1 veerboot, 9 uur

Ik had gekozen voor de eerste route, omdat deze mij langs de beroemde “Borgund Stave Kerk” zou nemen en door één van de langste tunnels in Europa, namelijk van wel 25 km. lang!

autorondreis noorwegen road trip in noorwegen
Reizen met de auto door Noorwegen kan maar met één auto: Lazy Louie!

Ontmoeting

Na mijn vertrek uit Oslo, moest ik na 30 minuten stoppen bij het tankstation om Lazy Louie wat extra benzine te geven. Ik wist tenslotte niet zeker hoeveel tankstations ik inderdaad zou tegenkomen op mijn avontuur. Tijdens het afrekenen hoorde ik ineens achter mij het volgende in een zwaar Noors accent;

Are you this road trip guy?

Ik draaide mij voorzichtig om en daar stond een grote glimlachende Noor naast zijn pick-up truck aandachtig mijn stickers te bewonderen. We raakten in gesprek en ik legde het project uit, wat mijn ambities waren en natuurlijk de route welke ik ging reizen met de auto in Noorwegen.

Nils (Ja, hoe toevallig, I know!) woonde 5 kilometer verder op een boerderij. Hij nodige mij en Lazy Louie uit voor een rondleiding. “Waarom niet?” dacht ik? Dit is tenslotte waar The Road Trip Guy voor staat, want het ontmoeten van nieuwe mensen was zeker één van mijn 7 doelen voor de Trip.

autorondreis noorwegen road trip in noorwegen
Dit is Nils. Mijn “brother from another mother” zoals men dat zegt!

Een Noors Landhuis

De boerderij is gelegen aan de Tyrifjorden en bestaat uit 500.000 m2 land vol met schuren, huizen en appartementen. Nils is van plan om diverse appartement en huizen om te bouwen tot AirBnb en was druk bezig met de verbouwing. Na een uitgebreide tour nodige Nils mij uit voor een pilsje op de veranda bij zijn eigen huis. Daar zeg ik geen nee tegen en eenmaal aangekomen bij het Fjord viel mijn mond letterlijk open van verbazing! “Dit is jouw huis?” vroeg ik?

“Jazeker!” antwoordde Nils!

Fjord

Het huis kwam rechtstreeks uit een brochure over Noorwegen. Het typische rode kleurtje, pal aan het water, veel groen rondom en een boot met een steiger. Meer Noors is volgens mij niet mogelijk. 🙂

autorondreis noorwegen road trip in noorwegen
Het huis van Nils. Slechts enkele meters van de kustlijn van de Tyrifjorden. Prachtig!

Een boot, mooi huis, leuke hond, Harley Davidson motor en een leuke vriendin.. Ja, Nils had het goed voor elkaar! Leven als een koning in Noorwegen en elke dag wakker worden met een prachtig uitzicht. Ik voelde een grote bewondering opbouwen naarmate Nils meer vertelde over de geschiedenis van het huis en de omgeving.

Hieruit bleek dat niet altijd alles positief is geweest en dat de omgeving een zware tragedie had ondergaan.

Zie je dat eiland? Nils wijst naar een groot eiland schuin tegenover het huis op ongeveer 600 meter afstand. Ja, zeg ik. Wat is daar mee?

Dat is het eiland van Otøya. Het duurde even een paar seconde voordat ik de link legde, maar toen ineens besefte ik mij dat dit Fjord een donker verleden heeft.  In 2011, had terrorist Anders Breivik hier een aanslag gepleegt op een studentenpartij, waarbij 69 doden vielen. Verder is hij ook verantwoordelijk voor een bomaanslag in Oslo op dezelfde dag waarbij 8 doden vielen. Het was een shock om te horen dat zo prachtig gebied zo getroffen was door dood en ellende.

De Noorse cultuur

Ik kon duidelijk zien aan Nils dat het praten over de aanslag een gevoelig onderwerp is. Ik besloot om het gesprek een andere wending te geven en vroeg Nils om meer te vertellen over zijn eigen leven, ambities en hoe het dagelijks leven in Noorwegen is.

Haha! Nils barste in lachen uit. Nou, het is ontzettend duur hier in Noorwegen, zelfs voor de Noren, zei hij. Benzine, alcohol en eten is nu eenmaal ontzettend duur en laat mij niet beginnen over de bureaucratie voor het starten van een nieuwe business!

Nils doelde op zijn nieuwe AirBNB business, welke nog door de overheid moest worden goedgekeurd. Niets anders als in Nederland, zei ik! En we moesten beide lachen om de gelijkenis in cultuur en overheden.

Ik heb nog even op de Harley Davidson mogen zitten en met de hond kunnen spelen voordat ik weer de reis moest voortzetten. We namen afscheid van elkaar en ik bedankte Nils en zijn vriendin hartelijk voor de gastvrijheid.

Wat een ontzettend mooi avontuur en mensen ontmoeten op deze manier is precies wat ik wil bereiken met The Road Trip Guy!

autorondreis noorwegen road trip in noorwegen
Ik, de Harley en de hond! Wat is reizen met de auto in Noorwegen ontzettend gaaf!

Borgund Stave Kerk

Op de route naar Bergen had ik interesse in het bekijken van de Borgund Stave kerk en de Lærdalstunnel. Beide liggen direct op de route en slechts 20 minuten van elkaar.

Dit is perfect, dacht ik! De kerk is gelegen in het plaatsje Borgund in de gemeente Lærdal. Het gebouw is in bijzonder goede staat gebleven en heeft een bijna spookachtige uitstraling. Ik zat telkens te wachten op een bezoek van iemand uit Lord of the Rings!

Als je goed kijkt zie je ook de drakenkoppen uitsteken aan de zijkant. De kerk was eigenlijk al gesloten, maar het was makkelijk om na sluitingstijd nog rondom het gebouw te lopen. Het was alleen niet mogelijk om naar binnen te gaan.

25.000 Km Europe Road Trip Part 4
Hallo! Mag Gandalf buiten komen spelen?

Lærdalstunnel

De Lærdal tunnel is  24.51 km. lang en verbindt Lærdal met Aurland. De bouw was begonnen in 1995 en de tunnel ging open in 2000. Kosten ? 1.082 mijard NOK! Slik! De tunnel is wel een ervaring apart, want er zijn verschillende lichtshows gedurende jouw rit door de tunnel.

Geel, blauw en wit zijn slechts enkele kleuren welke flitsend de auto voorbij schieten.

De ontwerper heeft dit express toegevoegd, omdat het belangrijk is dat de bestuurders in de tunnel toch een impressie van zonlicht krijgen. Het kan namelijk voorkomen (hier had ik zelf last van) dat je na een bepaalde periode letterlijk een tunnel visie krijgt.

Hierdoor lijkt het of alles stil staat en is het moeilijk om diepte waar te nemen tijdens het rijden. Gelukkig zorgen de lichten ervoor dat dit gevoel minimaal is. Voorzichtig zijn!

autorondreis noorwegen road trip in noorwegen
Aan het eind van de tunnel een prachtig uitzicht over het Fjord!

Bergen – Noorwegen

Eenmaal aangekomen in Bergen, ben ik na 12 uur al mijn vertrek gaan regelen. Waarom? Bovenaan mijn bucket list staat het beklimmen van de Trolltunga berg. Ik was constant het weer aan het controleren en het leek erop dat ik de kans zou moeten laten varen.

Het zou namelijk hard gaan regen die week met veel wind. Daar ging mijn kans voor die ultieme foto op de rotspunt! Ik besloot om het centrum van Bergen te bezoeken om mijn gedachten van mij af te zetten.

Eenmaal aangekomen op de beroemde vismarkt van Bergen moest ik toch wel even slikken. Wat een ongelooflijke prijzen! Dat kan toch niet kloppen, dacht ik? Voor een plastic bordje met 3 stukjes stokbrood, wat sla en 6 garnalen..

Ben je er klaar voor? € 38,- !

Ik ben uiteindelijk een hapje gaan eten in een visrestaurant i.p.v. de vismarkt, maar ook hier was de prijs/kwaliteit verhouding ver te zoeken.

Uiteindelijk voor € 26,- een maaltijd kunnen bestellen, maar kwaliteit en service was er niet. Je kreeg een plastic 0,5 liter cola flesje en geen glas, ijs of wat dan ook. En je mag deze ook zelf komen ophalen en meenemen naar je tafel.

De smaak was gemiddeld en naar mijn kennis zeker niet vers. Ik denk dat al die jaren werken in het Midden -Oosten en het Caribisch gebied mij een beetje verwend hebben op het gebied van visgerechten.

Bryggen boulevard

De “Bryggen” boulevard is een rij met traditionele Noorse huizen welke je kunt vinden naast de vismarkt.

Het is erg uniek om van een afstand te zien, maar eenmaal aangekomen was het jammer om te zien dat veel van deze gebouwen de typische toeristische prul verkochten zoals t-shirts, pizza, ijsjes en andere etenswaren en souvenirs.

Mocht je meer interesse hebben in kunst en lokaal Noors eten dan raad ik aan om richting het Opera huis te lopen. Dat ligt net buiten het drukke haven gebied, maar met meer lokale invloeden.

Trolltunga

Na mijn middag in Bergen was het tijd om te relaxen in het hostel. Ik sprak mijn Noorse buurman in Nederland en vertelde over mijn teleurstelling en het slechte weer op Trolltunga.

Gebruik je YR? Wat is YR, vroeg ik?

YR is een weer applicatie welke gebruikt wordt door de Noren. Deze app is veel accurater dan Google Weather welke ik voorheen gebruikte. Het toont de kleinste updates per regio en ook nog eens per dag deel.

De buurman moest lachen en zei: ” Jij gaat op reis met de auto in Noorwegen zonder een goede weer applicatie?” Oh boy!”

Ik had de app gelijk gedownload en ik kon mijn ogen niet geloven bij het opzoeken van de weervoorspelling voor Odda. Zon en een paar wolken! Maar dan alleen op dinsdag, dus ik zou direct moeten vertrekken uit Bergen.

Zo gezegd, zo gedaan en binnen 24-uur was ik weer vertrokken uit de stad en op weg naar Odda voor het beklimmen van de Trolltunga. Ik mocht dinsdag niet missen, want daarna zou het voor een week lang ontzettend slecht weer worden.

Dit was mijn kans!!

Op naar mijn volgende avontuur!

De afstand van Bergen naar Odda is ongeveer 140 km. en heeft 1 veerboot. De veerboten zijn helemaal aangepast op reizen met de auto in Noorwegen, dus je betaalt slechts 100 nok (10 Euro) per reis.

De reistijd bedraagt ongeveer 3,5 uur. Dit was perfect, want ik had de gehele maandagmiddag nodig om mijzelf voorbereiden op de klim. Mijn dag op Trolltunga was zo epic, dat het een aparte blogpost waard is (Zie blogpost: Het beklimmen van de Trolltunga)

Om een lang verhaal kort te maken. Een autorondreis in Noorwegen moet op elke bucket list staan, want je zult er geen spijt van krijgen!

 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here