Er is zo ontzettend veel te zien in Noorwegen dat ik makkelijk maanden zou kunnen doorbrengen in het land. Helaas komt er aan alle goede dingen een eind en na het beklimmen van de Trolltunga en een korte 5-daagse stop bij Eplet Bed & Apple Farm was het tijd om richting het noorden te rijden. In deel 2 ga ik langs de beroemde Bøyabreen gletsjer, kreeg ik gratis een Geiranger fjord cruise en moest ik slapen in mijn auto in de haven van Bodø. Niet wetende of ik ooit een veerboot zou kunnen vinden naar de Lofoten eilanden!

Mijn Autorondreis in Noorwegen – Een Road Trip van Bergen, Geiranger naar Bodø

Overige delen:

1: Amsterdam naar Berlijn
 2: Berlijn, Hamburg, Odense en Kopenhagen
 3: Kopenhagen, Göteborg en Oslo
 4:
Oslo, Bergen en Trolltunga

 

25.000 km Europe road trip part 5
Dit is Maaike uit Nederland. Hoe toevallig! Mijn nieuwe road trip buddy van Solvorn naar Geiranger fjord.
Bezoek aan de Bøyabreen gletsjer 

Tijdens de rit van Odda naar de Geiranger Fjord kwamen Maaike en ik langs de prachtige Bøyabreen gletsjer. Op de hoofdweg van Fjærland staat deze gletsjer duidelijk aan gegeven met verschillende verkeersborden. Neem de afslag en na 5 minuten rijden kom je aan bij het Brevasshytta café. Dit café heeft een prachtige panaroma, waardoor je de hele gletsjer kan bekijken onder het genot van een kopje koffie.

Een kleine 10 minuten verder kan je te voet naar de ijs waterval lopen. Dit is een bevroren waterval met een klein meer. Dit kost verder niks, maar is perfect voor een foto momentje!

25.000 km Europe road trip part 5
Bij de Bøyabreen Gletsjer. Ja, dat zijn inderdaad slippers! haha
De Geiranger Fjord ontdekken met een cruise

Eenmaal aangekomen in Hellesylt verbleven wij in het lokale hostel. Wij kozen voor een verblijf in Hellesylt, omdat deze een stuk goedkoper is in vergelijking met Geiranger. Tot well 400% goedkoper, dus denk goed na! Verder vertrok de veerboot van Hellesylt naar de Geiranger Fjord, recht voor het hostel. Perfect!

De volgende dag namen Maaike en ik de veerboot om 10 uur in de ochtend richting Geiranger haven. De tocht duurde ongeveer een uur. Het prachtige Geiranger Fjord is één van de mooiste fjorden van Noorwegen. Het staat zelfs op de UNESCO World Heritage list en is 260 meters diep met bergen van 1750 meter hoog.

Tijdens de tocht vertelde de gids aan boord alles over het fjord. Zo kwamen wij langs de beroemde waterval “The Seven Sisters”, welke van een afstand lijkt op het haar van zeven vrouwen. Recht tegenover deze waterval ligt “The Suitor” welke een bijzondere relatie had met de andere watervallen. Het verhaal is dat “The Suitor” vele malen een aanzoek had gedaan aan ”The Seven Sisters” , maar dat zij het aanzoek afwees. Waarom? Geen idee, maar uiteindelijk bleven de zusters voor altijd alleen en greep “The Suitor” naar de fles! Oh oh, de drama in middeleeuws Noorwegen, haha!

Ik met “The Seven Sisters”

Vanuit de boot kan je ook diverse oude boerderijen zien zoals Knivsflå, Skageflå, Matvik, Blomberg en de Syltevik. De meeste boerderijen staan al lang leeg, maar er zijn enkele welke je kan bezoeken. De beste tijd voor het nemen van deze cruise is in juni en juli, want dan smelt het meeste ijs en zijn de watervallen in het fjord op maximale kracht.

25.000 km Europa road trip deel 5

Wat kost een kaartje voor de Geiranger veerboot?

De prijs is voor een retourkaartje is 340 NOK (€ 34,- / $ 37) en voor een enkeltje 240 NOK (€ 24,- / $ 27 ). Er staan diverse kaartverkopers voor de ingang en normaal gesproken koop je een kaartje voordat je de boot opgaat. Ditmaal was het niet het geval en werden wij doorverwezen naar de boot zelf voor de kaartverkoop.

Eenmaal aangekomen op de boot zei het personeel; Bij de ingang beneden is de kaartverkoop! Ik weer naar het onderste dek gelopen, maar daar was niemand te zien. Oké, nu word ik er een beetje moe van, dacht ik. Ik heb toen besloten om maar gewoon te wachten en met de kaartcontrole de situatie uit te leggen. Die controle kwam er niet, dus mooi een gratis cruise gehad! Lucky me! 🙂

Scheuren over de beroemde Trollstigen

Nadat ik gedag had gezegd tegen Maaike was het tijd om flink wat kilometers te maken, want door mijn lange verblijf in Noorwegen lag ik achter op schema. Die avond was mijn eindbestemming; Trondheim. Maar niet zonder een bezoekje aan de beroemde Trollstigen!

De Trollstigen (de weg van de troll) is een beroemde weg langs een berg met veel haarspeld bochten en een grote waterval. Perfect voor Lazy Louie om even flink op het gas te trappen (maar binnen de max snelheid, natuurlijk!) en de afdaling van 858 meter af te vinken van mijn bucket lijst. Top Gear, maak je borst maar nat!

25.000 km Europa road trip deel 5
Poseren bij de Trollstigen
De lange reis naar Bodø

Na de Trollstigen was het nog bijna 325 km rijden naar Trondheim. De wegen waren perfect en in 5 uurtjes waren we aangekomen in de stad. Ik zou hier slechts 1 nacht blijven om de volgende dag richting Bodø te rijden. Waarom Bodø? Bodø heeft een veerboot verbinding met de Lofoten Eilanden en voor slechts  740 NOK (€ 74,- ) voor de auto + bestuurder was het de scherpte prijs van de week. Anders zou ik of bijna het dubbele betalen of een week moeten wachten..

Wat was het probleem? De veerboot vertrok om middernacht en ik moest nog 705 km. moeten rijden. Dit is in noorwegen minimaal 11-12 uur op de weg!

Ik plande in totaal 16 uur voor de reis en begon vroeg in de ochtend. De reis was een ramp! De wegen waren super slecht en om het kwartier waren er wegwerkzaamheden. Van 80 naar 60 naar 30 naar 80 km. per uur. Zo ging het voor 6 uur lang! Super frustrerend, maar wie het laatste gek wordt wint, dus ik bleef cool en sjokte rustig vooruit. Ik kwam uiteindelijk om 22.30 aan in Bodø. Ruim op tijd, dacht ik! Althans…

De veerboot naar de  Lofoten Ielanden

Eenmaal aangekomen in de haven van Bodø stond ik voor een grote verassing. Er was een wijziging geweest in het operationeel schema en blijkbaar gingen ze net die nacht wisselen van een winter naar een zomer schema. De veerboot van middernacht was komen te vervallen en wanneer de volgende vertrok was ook niet duidelijk. En natuurlijk waren alle loketen ook dicht.. Oei! Daar sta je dan! Geen hostel/hotel meer beschikbaar, dus ik besloot om te slapen in mijn auto in de haven. Recht voor het vertrek punt van de veerboot, zodat zeker weten met de volgende veerboot meekon.

Om 02.45 tikte iemand op mijn raam. Het was een kaartverkoper en de volgende veerboot vertrok om 3.15. Ik kocht vlug een kaartje (welke overigens 100 NOK goedkoper was dan online) en reed Lazy Louie naar het onderste dek. Eindelijk, dacht ik! Lofoten, ik kom eraan! Nu vlug even 3 uurtjes slapen en om 6.30 aankomen bij de haven. Wat ik daar meemaakte zal je nooit geloven!

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here