In de zomer van 2017, als onderdeel van mijn Europese road trip (Zie: 25.000 km Europa road trip deel 9 : Warschau en Krakau), had ik op mijn lijst een bezoek aan de Auschwitz-Birkenau concentratie kampen en het museum staan. Auschwitz, welke in 1940 is opgezet door de Nazi’s, was gevestigd in het Poolse dorp Oświęcim. Hier voerde de “Third Reich” jarenlang gruweldaden en massamoorden uit als onderdeel van de Holocaust.

Het gebied is verdeelt in twee kampen. Het hoofdkamp (ook wel bekend als “Auschwitz 1”) had ongeveer 17.000 gevangen, terwijl het tweede kamp Birkenau bijna 90.000 gevangen had in 1944. In Auschwitz-Birkenau vonden de meeste executies en massamoorden plaats.

Hoe bezoek ik de Auschwitz Birkenau concentratie kampen?

Met de auto:

Mocht je met eigen vervoer komen, dan raad ik het aan om een goed hotel/hostel te vinden in Krakow (Zie: Tips voor goedkoop overnachten), aangezien Auschwitz op ongeveer anderhalf uur rijden ligt van de grote stad. Vroeg vertrekken is raadzaam, maar op dit moment zijn er zéér veel wegwerkzaamheden in Polen, dus controleer voor files op de DW780 snelweg. Een alternatieve route is via de DW44 (mijn route), welke iets langer duurt, maar zonder tolkosten en tevens door een aantal schattige kleine dorpjes gaat

Met de bus:

Bij de “Dworzec Autobusowy” (bus station van Krakau) gaan er een paar keer per uur  diverse buslijnen naar het kamp. Controleer de busborden voor “Auschwitz” of “Oświęcim”. De prijs is ongeveer 28 złoty en de chauffeur zet je direct af voor de ingang van het museum.

Waar koop ik de toegangskaarten voor Auschwitz-Birkenau?

Er zijn twee verschillende opties voor een bezoek aan de kampen. Je kan deze individueel bezoeken of met een reisgids.

Individueel:

Deze optie is gratis, maar je zit wel vast aan strikte openingstijden. Je kan Auschwitz 1 alleen voor 10 uur s’ochtends en na 4 uur s’middags (tussen 1 april en 31 oktober) gratis bezoeken. Dit doet het management om de stroom van toeristen goed te kunnen begeleiden. Op het kaartje zelf staat precies hoe laat jij je moet melden bij de ingang. Dit geldt niet voor Birkenau, want dit kamp kan je altijd bezoeken, ook zonder kaartje.

Met een reisgids:

Een tour met een gids is beschikbaar voor mensen welke in een grote groep komen. Mocht je slechts alleen zijn of als stel/kleine familie dan kan je natuurlijk ook gewoon aansluiten bij een andere groep. De rondleidingen zijn in diverse talen beschikbaar, maar helaas geen Nederlands. Wanneer je boekt via de officiële website (Link: Visit Auschwitz) kan je zien welke talen er op welke dag/tijd beschikbaar zijn. Het is verstandig om ruim van te voren, tot wel 3 maanden, een boeking te maken, dit i.v.m. de drukte tijdens het hoogseizoen.

Mochten deze opties beide niet beschikbaar zijn, dan kan je altijd nog een betaalde tour bij een VVV bureau boeken in Krakow zelf. Meestal kan je dan ook kiezen voor een bepaalde taal en is de prijs inclusief vervoer met de bus.

Het verschil tussen Auschwitz 1 & Auschwitz-Birkenau

Auschwitz 1 was het kamp waar de meeste fabrieken en werkzaamheden plaatsvonden. Hier kan je het beroemde “Arbeid macht frei” bord vinden boven de poort. In dit kamp voerde de Nazi’s gruwelijke medische experimenten uit op de gevangen. Verder kan je hier ook de dode muur (Death Wall) vinden, waar mensen geëxecuteerd worden door middel van een vuurpeloton. In het museum kan je veel persoonlijk bezittingen bezichtigen welke de bewakers bij aankomst van de gevangen hadden afgepakt. Dit is een vrij heftige collectie, dus wees voorbereid op eventuele emotionele reacties van sommige bezoekers. Tussen Auschwitz 1 en Auschwitz-Birkenau rijdt 2x in het uur een bus. De rit duurt slechts een paar minuten en is gratis.

 Auschwitz
Auschwitz

Het Auschwitz-Birkenau kamp is waarchijnlijk het kamp wat je in veel geschiedenisboeken zult terug vinden. Een groot veld, afgezet met prikkeldraad met verschillende barakken en hutten. De bekende rails kan je hier vinden, waarbij wagons vol met gevangen binnen het kamp werden gereden voor inspectie. Het is mogelijk om de slaapplekken van de gevangen te bekijken en een wagon van het treintransport. Voor deze locatie is geen kaartje nodig en je kunt hier makkelijk meerdere uren doorbrengen. Achterin het kamp kan je ook een deel van de gaskamers bekijken, maar deze zijn wel grotendeels afgebroken vlak na de bevrijding door de Duitsers.


Mijn mening na het bezoek aan Auschwitz-Birkenau

Ik wil graag de lezers laten weten dat een bezoek aan een concentratie kamp zeer confronterend kan zijn. Het is makkelijk om in een tijd van vrede, langzaam maar zeker, te vergeten welke gruweldaden hier (en gedurende de hele Tweede Wereld Oorlog) hebben plaatsgevonden. Vooral de nieuwe generaties kunnen veel leren over dankbaarheid, zelf ontwikkeling en natuurlijk de geschiedenis zelf door een bezoek aan Auschwitz-Birkenau. Mocht je al een bezoek hebben gedaan, dan hoor ik graag jouw ervaring in de comments. Mocht je vragen hebben dan kan je die natuurlijk ook altijd stellen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here