Na een zeer gezellige tijd in Estland (Zie: Europa Road Trip Deel 7: Tallinn en Pärnu in Estland), was het tijd om richting Letland te rijden. Met mijn nieuwe road trip buddies, Eric (Ivoorkust) en Haiko (Groningen), reden wij richting de hoofdstad van Letland; Riga. De rit duurde bijna 3 uur, inclusief wat stops in kleine dorpjes, en de reacties van de lokale bevolking waren geweldig.

Drie compleet verschillende mannen (donker, getint en blank) in een groene Volkswagen Beetle, dat hadden zij hier nog nooit gezien! Eric en ik kregen meeste aandacht vanwege onze huidskleur, maar geen enkel moment gaf dit een gevoel van negativiteit, maar eerder verbazing en nieuwsgierigheid. Iedereen was super vriendelijk en het was de perfecte manier om meer te leren over het leven op het platteland in Estland en Letland.

Gedurende mijn verblijf in Helsinki (Zie: Europa Road Trip Deel 6: Finland) en Tallinn hoorde ik steeds dezelfde naam terugkomen; Cinnamon Sally Backpacker Hostel in Riga. “Wat is zo bijzonder aan dit hostel?”, vroeg ik mij af? Ik vertelde Haiko en Eric over mijn ervaring en unaniem besloten wij om in dit hostel te slapen gedurende ons bezoek aan Riga.

De mensen hadden gelijk. Onze tijd in Riga was als een wild waterbaan met het Cinnamon Sally Backpacker Hostel aan het roer. G-E-W-E-L-D-I-G! Van heerlijk eten tot quiz avonden tot het vinden van AK-47 machine geweren en RPG raketwerpers in een donker steegje..

Dit is; 25.000 km Europa road trip deel 8 : Riga (Letland) en Vilnius (Litouwen)

Aangekomen in Riga

Eenmaal aangekomen in Riga ontdekten wij dat het hostel midden in de stad ligt. Slechts 10 minuten loopafstand van het centrum (Old Town) en letterlijk recht tegenover het centraal station. Kleine tip; Parkeer de auto bij de overdekte (bewaakte) parkeerplaats EuroPark, naast het centraal station. De parkeerkosten zijn slechts € 10,- per 24 uur, terwijl parkeren in de stad € 2,50 –  per uur kost.

Cinnamon Sally Backpacker Hostel

Geloof het of niet, maar de ingang van dit hostel is door een McDonald’s. Inderdaad, je leest het juist. Door een McDonald’s! En ook nog één welke 24-uur per dag open is! Ik begon langzaam te begrijpen waarom men zo te spreken was over dit hostel.

Eenmaal aangekomen in het hostel krijg je een warm onthaal door de vriendelijke receptioniste, welke direct een kaart presenteerde met alle in’s en out’s van de stad. De kosten per nacht zijn slechts € 13,- per nacht en dat is inclusief een ontbijtje in de ochtend.

Kijk, daar word ik nou vrolijk van!

Eric, Haiko en ik verbleven in dezelfde kamer en het was direct duidelijk dat dit hostel zich richt op uitgaan en nieuwe mensen ontmoeten. In de lounge kamer hing direct een hele relaxte sfeer en iedereen stelt zich netjes voor. Het was fijn om direct contacten te leggen en binnen één uur voelde het hostel als thuis. Precies wat wij nodig hadden na het rustige Pärnu.

De oude stad van Riga

Een bezoek aan de oude stad van Riga is eigenlijk één de belangrijkste dingen welke je in de (relatief kleine) hoofdstad kunt doen. Hier vind je prachtige kerken, gebouwen en oude stadshuisjes welke de rijke historie van Letland prachtig weergeeft. Je voelt direct alsof je een scene van de Disney-film “Belle en het Beest” bent beland of een dag doorbrengt op de set van de “Harry Potter” films. Nauwe steegjes, met kleine winkeltjes geven extra sfeer aan dit stadsdeel, maar toch kan je de oude stad van Riga makkelijk in een halve dag bekijken.

Voor een uitzicht over de stad raad ik een bezoek aan het Radisson Blu Elizabete Hotel aan. Dit hotel heeft een sky-bar, welke een prachtig (en stuk goedkoper dan de toren in het oude centrum) uitzicht biedt over de sky-line van Riga. Je moet wel verplicht iets bestellen aan de bar, maar dat kan je natuurlijk zo duur maken als dat jij zelf wilt.

Het nachtleven in Riga

In de avond organiseert het hostel een paar keer week een kroegentocht. Hierbij ga je onder begeleiding van het personeel van het hostel het nachtleven verkennen van de stad. De prijs is slechts € 10,- per persoon en je bezoekt ongeveer 5 kroegen, waarbij je in elke kroeg een gratis shot krijgt. Cocktails zijn slechts € 3,50 – en bier rond de € 2,00- voor een 0.5 liter. Jaja, je kan een geweldige tijd hebben in Riga en de sfeer tussen de lokale mensen en de toeristen was dan ook optimaal. Geen gespannen sfeer, gewoon plezier hebben en dan komt het allemaal goed.. Althans, geef “The Road Trip Guy” wat biertjes en een RPG raketwerper en dan is het ineens een héél ander verhaal! RENNEN!

And then at 4 AM the RPG came out. Everybody run!! #latvia #riga #latvi #letland #gun #rpg #bazooka

A post shared by The Road Trip Guy (@theroadtripguy) on

De lijst van kroegen:

The Armoury Bar
Cartel Bar Riga
Aussie Bar (Inclusief Volkswagen Bus T2 als bar)
La Rocca Nightclub

Een halve-dag trip naar Jurmala

Vanaf Riga kan je de trein pakken richting het badplaatsje Jurmala. De treinrit duurt slechts 30 minuten en kost € 1,90 – voor een enkeltje. Dit kleine badplaatsje heeft slechts 1 lange winkelstraat, maar er zijn talloze gezellige kroegjes en restaurantjes aanwezig. Het strand is hetzelfde als in Nederland, maar voor lekker dagje relaxen prima te doen. Je kan gewoon verblijven in Riga, want je zal niet meer nodig hebben dan een halve dag in Jurmala. In de zomer komen er wel grote artiesten naar de muziekhal dus check de concertagenda.

Op naar Litouwen! Het land van…. uhm? 

Na onze prachtige tijd in Riga, zeiden Haiko en ik gedag tegen Eric. We zetten de reis voort met zijn tweeën richting Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Gedurende de rit kwam ik erachter dat ik eigenlijk maar weinig wist over het land. Iedereen die ik sprak noemde altijd Tallinn of Riga als de parels van de Baltische staten, maar zelden hoorde ik Vilnius in die vergelijking. Het was tijd om eigen mening te vormen en in slechts 4 uur rijden waren wij al in de hoofdstad.

Vilnius centrum. De oude stad

In Vilnius was het even zoeken naar ons hostel. De Jimmy Jump House was gelegen in een smalle steeg net buiten het centrum. Het viel mij direct op hoeveel mooie gebouwen Vilnius  had en dat de stad mij eerder deed denken aan Frankrijk en Spanje dan aan Oost-Europa.

Tijdens mijn drie dagen in Vilnius ben ik de stad gaan verkennen met Tanya. Tanya is lid van ons vrijwilligers team en is speciaal aan boord gekomen voor het papierwerk, vertaler en communicatie met de goede doelen in Oekraïne.

Winkelen

Het viel mij direct op dat Vilnius een veel groter aanbod heeft om te winkelen dan Riga en Tallinn. De grote modeketens zoals Zara, New Yorker, Tommy Hilfiger etc. zijn allemaal aanwezig en aanzienlijk goedkoper dan in West-Europa. De prijzen zijn gemiddeld 40% lager, dus ik kan Vilnius zeker aanraden voor een city trip vanuit Nederland voor de shopaholics onder ons.

De winkels zijn allemaal loopafstand van elkaar en het vliegveld is slechts 9 km. van het centrum. Gelijk mijn winterkleding voor Scandinavië weggedaan en wat hippe zomeroutfits gekocht!

A beautiful morning walk in Vilnius! Tomorrow heading to Poland #vilniuscity #vilnius #lithuania #vilniusoldtown

A post shared by The Road Trip Guy (@theroadtripguy) on

Architectuur en historie: Het Kasteel van Trakai

Het kasteel van Trakai is één van de bekendste toeristische bezienswaardigheden van Vilnius. Het is gelegen op een eiland in het Galvė-meer en is slechts 45 minuten rijden vanaf Vilnius. Rondom het kasteel zijn er veel restaurants en souvenir winkels en je kan zelfs een boottocht maken over het meer. De toegang voor twee personen is € 14,00 – ( € 7,00- per persoon) en de rondleiding zelf duurt ongeveer 1.5 uur. Helaas kwamen wij een uur voor sluitingstijd aan, dus wij hadden de marathon-editie waar mijn Japanse fotografie vaardigheden goed van pas kwamen. Rennen en foto’s maken tegelijk!

Het oude centrum van Vilnius heeft ook genoeg te bieden. Zo is de toegang allemaal gratis en was de Kathedraal van Vilnius toch wel het mooiste gebouw. Helaas hadden wij het niet getroffen met het weer, maar dat mocht de pret niet drukken. Een aanrader is de kerk van St. Theresa, welke geleden is in het zuidelijke gedeelte van de stad. Dit prachtige monument heeft uitzicht over één van de mooiste straten van de stad.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here